Deze ondernemer zag zijn klantenbestand verdubbelen door brexit

De Nederlandse ondernemer Rob Surminski runt in hartje Londen de startup Meester Max, waarmee hij via Skype Nederlands doceert aan expats. Momenteel spint hij financieel garen bij de aanstaande brexit, maar Surminski denkt erover om zijn business naar Nederland te verplaatsen. ‘Brexit zal slecht zijn voor de economie.’

Nederlander Surminski doceert al jaren Nederlands op internationale scholen in Londen. In 2016 zag hij een gat in de onderwijsmarkt: door geïnteresseerden via Slack te doceren, kun je onderwijs flexibeler en persoonlijker maken. Dertiger Surminski wist meerdere professionele leraren te interesseren voor zijn idee en startup Meester Max was geboren.

Het bedrijf, gehuisvest aan de Great Portland Street te Londen, is volgens Surminski voor 50 procent Brits en voor 50 procent Nederlands. De meeste docenten werken vanuit Nederland, het lesmateriaal is Nederlands, maar de boekhouder is Brits en Surminski betaalt belasting in Engeland. Personeelsdagen hield hij dan weer tot dusver in Nederland. Zijn bedrijf in beide landen vestigen, doet Surminski liever niet. Het zou volgens de ondernemer voor een “onnodig lastige bedrijfsstructuur” zorgen.

Brexit

Als Nederlander in het Verenigd Koninkrijk krijgt de ondernemer dagelijks de brexit-perikelen mee. Vooralsnog heeft het politieke slagveld, opvallend genoeg, een positieve impact op zijn bedrijf. “Steeds meer Nederlandse expats in het Verenigd Koninkrijk keren terug naar Nederland”, zegt Surminski. “Hun kinderen gaan dan opeens van een Engelssprekend land naar Nederland. Ter voorbereiding kiezen expats dan voor een intensief traject om hun kinderen online Nederlandse les te bieden. Wij hebben ons klantenbestand daardoor zien verdubbelen afgelopen schooljaar.”

Surminski doceert de Nederlandse taal niet alleen aan kinderen, maar ook aan partners van expats. Het gaat hierbij volgens Surminski vaak om “vriendjes” van Nederlandse vrouwen die in het Verenigd Koninkrijk zijn gaan wonen. Deze stellen willen hun al dan niet toekomstige kroost tweetalig opvoeden, dus zal de vader de Nederlandse taal ook onder de knie moeten krijgen. Of deze gezinnen in de toekomst daadwerkelijk in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen? Surminski moet het nog zien: “Dat ligt aan de politieke keuzes en de ontwikkeling van de economie.”

Lees ook: Deze Britse ondernemer in Nederland hekelt Brexit: ‘Toch moeten we de EU verlaten’

No deal-scenario

Op die vlakken staat het Verenigd Koninkrijk er allerminst goed voor. Met de waarschijnlijke komst van de populistische brexit-hardliner Boris Johnson als premier van het Verenigd Koninkrijk wordt een no deal-scenario opeens uiterst realistisch. Ondertussen nemen de zorgen over de Britse economie alleen maar toe en menig multinational verhuist zijn Britse activiteiten naar het Europese vasteland. 

Ook Surminski stelt hier ook over na te denken. “Op dit moment zijn we een Brits bedrijf, een LTD”, zegt hij. “Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om het te verhuizen naar Nederland. Daar ikzelf nog niet van plan ben om te vertrekken, verwacht ik dat Meester Max zo lang mogelijk in Engeland zal blijven. Het meerendeel van onze klanten woont immers in Engeland.” De hoge huren in Londen spelen tevens mee bij deze overweging, zegt Surminski.

Ook al levert de aanstaande brexit Surminski momenteel extra klanten op, hij zit allerminst te wachten op een daadwerkelijke no deal-brexit. “Een harde brexit zal negatief zijn voor de economie”, zegt Surminski. “Het is echter lastig om te voorspellen wat het effect zal zijn op de korte, de middellange en de lange termijn. Zolang de leerlingenaantallen blijven groeien, zal Meester Max ook kunnen blijven groeien.”

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.