Dit zijn de organisaties met de beste (en slechtste) reputatie

Geinig onderzoekje: wat zijn wereldwijd nu precies de tien organisaties en bedrijven met de beste en de slechtste reputatie? De lijst bevat, tsja, een paar zéér opvallende namen.

Jaarlijks vragen Amerikaanse onderzoekers 18.000 Amerikanen naar hun mening over de honderd meest zichtbare bedrijven en organisaties ter wereld. Ieder bedrijf wordt dan getest op twintig punten, van het nemen van sociale verantwoordelijkheid tot het tonen van leiderschap en het goed omgaan met medewerkers.

Het Amerikaanse zakenblog Visual Capitalist deelde gisteren onderstaande infographic, waarin de resultaten over dit onderzoek waarin de top 10 bedrijven met de beste en slechtste reputatie vanaf 2015 tot nu staat vermeld. Je moet je even een weg weten te banen door de spaghetti aan moeilijke infographic-lijnen, maar dan merk je wel érg opvallende noteringen op.

Amazon grote winnaar

Amazon blijkt één van de bedrijven met de beste reputatie ter wereld te zijn. Opvallend, aangezien de kritiek op Amazon wereldwijd juist steeds groter wordt. De werkomstandigheden bij distributiecentra werd al eens vergeleken met die van Aziatische sweatshops (”kanker is geen excuus!”) en ondernemer Jeff Bezos werd vorig jaar nog de grootste slavendrijver van de wereld genoemd. Tel daar nog eens bij op de kritiek over belastingontduiking en monopolievorming en je zou zeggen dat de publieke opinie niet mals zou zijn.

Toch heeft dat alles vooralsnog geen enkele invloed op de reputatie van Amazon, dat dit jaar de op één na beste reputatie ter wereld heeft. Kennelijk is het de meeste mensen vooral te doen om Amazon’s klantgerichte strategie, waarbij de klant radicaal centraal staat. Een wijze, maar vrij teleurstellende les over reputatie-management: de Jan Modaal maakt het kennelijk bar weinig uit hoe je als bedrijf met je medewerkers omgaat, zolang je ze maar snel blijft voorzien van liefst zo goedkoop mogelijke troep. Met goed leiderschap heeft dat dan weer weinig te maken.

Facebook en Trump verliezer

Facebook staat dit jaar dan weer in de top 10 organisaties met de slechtste reputatie. De privacyschandalen van Cambridge Analytica, waarbij de klant allerminst centraal werd gesteld, leveren Facebook een positie op tussen niet-geliefde bedrijven als Goldman Sachs en Phillip Morris.

De organisatie met de slechtste reputatie ter wereld? Dat is, tadáá, de Amerikaanse overheid. President-met-temperament Donald Trump helpt de reputatie van het Amerikaanse overheidsorgaan met verve om zeep. Donald’s eigen vastgoedbedrijf, The Trump Organization, komt er ook slecht vanaf: het is de op twee na slechtst gewaardeerde organisatie ter wereld. Dat vastgoedman Trump ook in de jaren ‘70 en ‘80 al een twijfelachtige reputatie had, werd vorig nog eens mooi opgetekend in de documentaire Trump: An American Dream. Aanrader.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!