Duitse regering benadeelt Nederlandse ondernemers

Veel Nederlandse ondernemers beginnen in Duitsland hun eerste buitenlandse vestiging. Maar dat heeft weinig te maken met het vestigingsklimaat. Volgens KPN maakt de Duitse regering het buitenlandse ondernemers extra moeilijk.

"In Duitsland staat de reguleringsmarkt ronduit vijandig tegenover buitenlandse concurrentie", vertelt financieel directeur Marcel Smits van KPN aan het fd. Volgens hem wordt de voormalige staatsmonopolist Deutsche Telecom op alle mogelijke manieren ondersteund door de lokale mededingingsautoriteiten.

 

De Duitse mobiele telefoniedochter van KPN, E-Plus, heeft haar inkomsten per telefoontje drastisch verlaagd zien worden. Wie naar een nummer van E-Plus belt met zijn Deutsche Telekomtelefoon betaald daar 25 cent per minuut voor. Voorheen kreeg E-Plus ongeveer de helft van dat bedrag. Nu is dat verlaagd naar 9 cent.

 

"Dit zou moeten leiden tot lagere tarieven voor de klant. Maar dat is niet zo. Deutsche Telekom laat de consument nog steeds 25 cent betalen. Dat is uit reguleringsoogpunt onlogisch."

 

Post

KPN is niet het enige Nederlandse bedrijf dat last heeft van de Duitse overheid. Zo zien TNT en Sandd hun kansen op de Duitse markt verbrokkelen dankzij een vaststelling van een minimumloon in de postsector. Dat besluit komt Deutsche Post ten goede, vinden de Nederlanders. Volgens TNT ontvangt Deutsche Post bovendien onredelijk veel fiscale voordelen.

 

Valse concurrentie ten spijt lukt het de Nederlandse ondernemer toch om voet op Duitse grond te krijgen. "Wij zijn een van de best renderende telecombedrijven van Duitsland", claimt Smits. Ook andere grote Nederlandse spelers, zoals ING en Nuon, doen goede zaken in Duitsland.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!