Export gered door stijging dollarkoers

De goedkope dollar is maandenlang een flinke belemmering geweest voor de export. het tij lijkt nu gekeerd. "Het ergste is achter de rug voor de dure euro."

Vorige maand deed een euro 1,59 dollar. Dat is inmiddels 1,47 dollar geworden. Veel valutaspecialisten denken dat het einde van de opmars van de dollar ten opzichte van de euro nog niet in zicht is, schrijft De Pers.

 

Dat is goed nieuws voor Europese ondernemers. "De dure euro was een belemmering voor de export", zegt Guy Verberne, hoofdeconoom van bankverzekeraar Fortis. "Europa begon zich zorgen te maken over zijn concurrentiepositie, zeker na de slechte cijfers over de economische groei."

 

Inflatie VS

Verberne denkt, net als veel collega's, dat de opleving van de dollar structureel van aard is. "Het ergste is achter de rug voor de dure euro. Wij denken dat het keerpunt is bereikt."

 

Ook voor de Amerikanen is de stijgende dollarkoers een zegen. "Omdat de dollar is gestegen, wordt het voor de VS goedkoper om te importeren. Dat komt Amerika goed uit in de strijd tegen inflatie."

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!