Export kan helft groter

De export van het totale kleinbedrijf kan met meer dan 50% groeien. Dan moeten bedrijven die nu niet exporteren zich wel internationaal gaan oriënteren, volgens de Exportthermometer 2007.

De Nederlandse export blijft maar groeien. De grootste stappen zijn het afgelopen jaar gezet door de basismetaalindustrie, de elektrotechnische industrie, de transportsector en de groothandel. Volgens onderzoeksbureau EIM, dat de thermometer jaarlijks opstelt, is de rek er voor bedrijven met meer dan 100 werknemers er vrijwel uit.

 

MKB
Voor kleinere ondernemingen is echter nog een hoge groei mogelijk. Volgens de Exportthermometer ligt dat aan de hoge mate van specialisatie van MKB-bedrijven. Onder andere transport en chemie doen het al goed. Maar juist hier is volgens EIM enorme groei mogelijk.

 

Europa
Europa is nog altijd de belangrijkste afzetplaats van Nederlandse export. België en Duitsland blijven de belangrijkste handelspartners. Oost-Europa blijft een groeimarkt, met Letland en Litouwen als uitschieters. Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, Zuid-Korea en China belangrijke exportmarkten.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!