Exporteren

Zonder exportstrategie geen export. Of u nu benaderd wordt voor export of zelf buitenlandse partners zoekt.

Kennis
Kennis van het land is een absolute must. Mist u voldoende bagage, schakel dan een matchmaker of tussenpersoon ter plaatse in of neem een exportmanager aan.


Betrouwbaarheid
Net als bij iedere zakenpartner is betrouwbaarheid de belangrijkste randvoorwaarde. Besteed veel tijd in het onderzoek naar uw klant.


Regels
Het uitvoeren van producten is aan strenge regels gebonden. Niet alleen het vervoer en de wettelijke eisen ter plaatse. Maar ook voor wat betreft de etikettering en de verpakking. Maak met uw afnemer duidelijke afspraken over wie welke kosten draagt. Denk aan keuring, opslag, douaneposten, vervoerskosten, verzekeringen, invoerrechten, verpakking, etikettering, etc.


Pas daarna volgt de offerte (leveringsvoorwaarden, betalingsvoorwaarden en de prijs) en het uiteindelijke contract.


Contracten
De drie bekendste contractvormen zijn:

  • Het koopcontract (internationaal recht is van toepassing)
  • De distributie-overeenkomst (een vrije vorm die bestaat uit gezamenlijke afspraken tussen exporteur en importeur)
  • De agentuurovereenkomst (rechten en plichten zijn sterk afhankelijk van het land waarin het agentenrecht getekend wordt)


Merkregistratie
Vergeet niet uw merk te registreren in het land van export. En let daarbij op verkeerde associaties in een vreemde taal.


Wetgeving
Nagenoeg ieder jaar verandert de wetgeving op het gebied van in- en uitvoer. Hou daar rekening mee en pas uw strategie aan per land dat u wilt veroveren met uw product of dienst. De website van Fenedex (Federatie voor Nederlandse Export) geeft veel informatie per land. Ook ambassades, internationale handelsverbanden en de EVD zijn een goed startpunt.

 

Exportvormen
Directe export:
U verkoopt direct aan de klant. Voordeel: u verliest minder inkomsten, omdat u geen commissies aan tussenpersonen hoeft af te staan, u heeft nauw contact met uw klantenkring en u kunt lagere tarieven rekenen. Nadeel: zonder tussenpersoon kost het meer tijd om de markt te leren kennen, en duurt het langer voor u een hechte relatie met u afnemers opbouwt.


Indirecte export:
U maakt gebruik van een tussenpersoon, een agentschap, partnerschap of zaakwaarnemer. Duurder, maar niet de nadelen van directe export. Er is meer risicospreiding.


Vervoer
Alles over vervoer (transportvoorbereiding, grensvervoer, douane, doorvoer, aankomst op bestemming) leest u op de website van de KvK. Hier vindt u ook een stappenplan export.

Bij Fenedex kunt u terecht voor een cursus exportstrategie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!