Geen grenzen voor diensten

Zorgt een Tsjechische zorginstelling straks voor opa of oma? Als het aan Frits Bolkestein ligt wel. De Europese Commissie stemt deze week over zijn voorstel.

De dienstenrichtlijn is het onderwerp van een fel debat. Hoe ver moet het vrije verkeer van diensten in Europa gaan? Ondernemers en werknemers zijn er niet blij mee en protesteren dinsdag.

 

Eigen regels eerst

Maar is de richtlijn wel een domper of biedt het juist nieuwe kansen? Er zitten voordelen aan. Nederlandse bedrijven kunnen makkelijker hun diensten afzetten in andere landen. Geen gedoe met Belgische, Franse of Duitse regels. Maar dit betekent ook dat een Pools bedrijf zich houdt aan Poolse wetgeving. Is dit niet gewoon een staaltje van gezonde concurrentie?

 

update 14/2 13:30 Vandaag laten vooral de vakbonden van zich horen. Ruim veertigduizend werknemers protesteren in Straatsburg.

 

update 16/2 15:40 De Europese Commissie heeft ingestemd met het voorstel van Frits Bolkestein. Dienstverlenende bedrijven kunnen straks gemakkelijker aan de slag in het buitenland.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!