Grootste daling export sinds 1990

Het CBS maakt vandaag weer sombere cijfers bekend. Zowel de Nederlandse import als export zijn met veertien procent gedaald. Dat is de grootste daling sinds 1990, toen het statistiekenbureau de cijfers voor het eerst mat.

De in- en uitvoer van producten was in januari 2009 ruim veertien procent kleiner dan in dezelfde periode in 2008. Ook in december waren de exportcijfers al flink gezakt, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Verrassend is dat niet. De cijfers sluiten aan op eerdere CBS-publicaties over de industriële productie en de verdere verslechtering van het oordeel van Nederlandse producenten over de buitenlandse orderpositie. Ook andere onderzoeken geven een scherpe daling in de orderpositie van Nederlandse bedrijven aan. Achter de waardedaling van de im- en export zit ook de lage olieprijs. Volgens het CBS is de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel hierdoor verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

 

De dienstensector blijft in deze cijfers redelijk buiten schot. Het overgrote deel van de daling in de uitvoerwaarde zit hem in de export van machines en vervoermateriaal.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!