Hoe aantrekkelijk is techstad Amsterdam voor vrouwelijk talent? Best aardig, zo blijkt

Met de lancering van de TheNextWomen100 stond september in het teken van vrouwelijk ondernemerschap. Hoe scoort startupstad Amsterdam eigenlijk op het gebied van vrouwvriendelijkheid? Onze hoofdstad doet het best goed, blijkt uit de onderzoeken.

Eerder deze maand was er een nieuwe editie van TheNextWomen100, de lijst met de honderd meest succesvolle vrouwelijke ondernemers uit het land. Initiatieven als deze zijn mooi, en nodig: het gros van de founders is anno 2019 nog altijd man, alhoewel er steeds meer vrouwelijke ondernemers de markt betreden.

Hoe scoren we eigenlijk in internationaal opzicht? Blog Sifted maakte eerder dit jaar een serie infographics met daarin de belangrijkste startupsteden van de wereld. Amsterdam blijkt op plaats 15 te staan van de wereld; er is aardig wat bedrijvigheid en redelijk wat kapitaal (zie beneden).

Middenpositie

Kijken we naar het aantal vrouwelijke ondernemers, dan neemt Amsterdam met 12 procent vrouwen ook een middenpositie in. Steden als Shanghai en New York City scoren met 22 tot 24 procent beter, maar Parijs en Seattle scoren met een aandeel van slechts 8 procent vrouwelijke founders beduidend slechter. Bottomline is natuurlijk wel dat vrouwen wereldwijd méér moeten ondernemen, willen ze de ongelijkheid rechttrekken – wellicht dat TheNextWomen100 tot inspiratie kan dienen.

Amsterdam eindigde in augustus op nummer 16 in een onderzoek met de meest vrouwvriendelijke steden voor werknemers en ondernemers, uitgevoerd door Dell. Onze hoofdstad deed het goed op cultureel gebied, door het aantal rolmodellen en vrouwvriendelijk beleid. Bij techbedrijven was er daarnaast een grote vertegenwoordiging van vrouwelijke werknemers. Wel bleken bedrijven in Amsterdam een tekort aan vrouwelijke managers te hebben.

Amsterdam female founders

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl