Hug of kus? Zo doen mensen uit andere landen het

Sales

Of je in een zakelijke omgeving beter een hand kan geven dan een kus, hangt ook af van het land waar iemand vandaan komt. Sprout-expert Saskia Maarse analyseert de verschillen.

Daar gaan we weer: handjes schudden, drie zoenen geven en hier en daar een omhelzing. Menig werkgever en werknemer ziet als een berg op tegen de komende nieuwjaarsborrels. Want: wanneer geef je iemand een hand en wanneer geef je drie kussen? En wat is het moment dat de band zo ‘warm’ is dat een handdruk als ‘koel’ wordt ervaren?

Een van de Amerikaanse ondernemers die ik interviewde voor mijn boek Onder de zeespiegel vertelde me dat ze erg moest wennen aan de drie zoenen in Nederland: “Dat fysieke contact in de zakelijke sfeer kennen wij in Amerika niet. Je begroet elkaar altijd met een handdruk. Of eventueel met een hug, als de band vriendschappelijker wordt. Ik vraag me bij zakelijke ontmoetingen in Nederland dan ook regelmatig af: ‘Moet ik die persoon nou wel of niet zoenen? En wat doe ik als ik een groep bekenden zie, waarvan ik de één goed ken en de ander niet?”

Mannenkus of brasa

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de aanraking van vreemden als onprettig ervaren. Het liefst houden we het bij een handdruk, als we de ander (nog) niet goed kennen. Hoewel de meesten er dus niet op zitten te wachten, is vooral onder Europese jongeren in de grote steden de ‘mannenkus’ en de Amerikaanse hug intussen sterk in opkomst.

Als je iemand uit een ander land of uit een andere cultuur ontmoet, zorgt onwetendheid regelmatig voor ongemakkelijke situaties bij het groeten of geluk wensen. De een wil drie zoenen geven, terwijl de ander het hoofd al terugtrekt na een eerste zoen. Daarom besloot ik om de vraag “Hoe begroeten mensen elkaar in jouw land van herkomst?” rond te sturen binnen mijn netwerk. Mijn mailbox stroomde vol.

Hand

Uit de reacties bleek dat mensen in bijna alle landen elkaar bij de eerste ontmoeting een hand geven. Pas als mensen elkaar aardig gaan vinden, durft men elkaar te zoenen of omhelzen.

Hoe mensen elkaar begroeten of geluk wensen, hangt van de cultuur af. Zo staat de Japanse buiging voor respect, nederigheid en het zenden van energie.

In Frankrijk zijn er ook veel regionale verschillen als het gaat om begroetingen. Zo schakelen mensen in Parijs tijdens zakelijke ontmoetingen sneller over op een of meerdere zoenen dan in andere delen van Frankrijk.

Het (niet)kusgedrag in een aantal landen:

Zoenvrije landen

Naast Japan zijn er meerdere landen waar helemaal niet wordt gezoend, zoals Zweden en Engeland (afgezien van een enkele deftige luchtkus in Zuid-Engeland). De meest hartelijke begroeting die je in Engeland kunt ontvangen, is dat men je vastpakt bij je onderarm terwijl je hand wordt geschud.

Schrik ook niet als de Engelsman een stapje achteruit doet, zodra je met hem in gesprek gaat. Het ligt niet aan je adem, de Engelsman heeft gewoon meer personal space nodig. En wees evenmin verbaasd wanneer je in Spanje of Brazilië juist spontaan wordt omhelsd door je tandarts, je notaris of je makelaar. Het is daar allemaal heel vanzelfsprekend.

Mocht je tijdens een begroeting toch de mist in gaan, bedenk dan dat je niet de enige bent die blundert. Zelfs de grote wereldleiders – nota bene omringd door adviseurs – weten niet altijd of ze de ander met een handdruk, hug of kus moeten begroeten.

Saskia Maarse schrijft, blogt en spreekt over de Nederlandse (zakelijke) cultuur in relatie tot andere culturen. Tevens is ze auteur van 'Tutti frutti' en 'Onder de zeespiegel - samenwerken en samen leven met Nederlanders'

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!