Inspiratie uit Marrakech

Mystery, Learning, Experience. Dat zijn de sleutelwoorden van de jaarlijkse internationale bijeenkomst van de Young Entrepreneurs Organisation. Meer dan 350 ondernemers uit 26 landen zijn deze week samen om te praten over hun vak - ondernemerschap.

Vandaag is de bijeenkomst van start gegaan in het Marokkaanse Marrakech. Onder de aanwezigen - twintig ondernemers uit Nederland. De komende dagen laten de entrepreneurs zich inspireren door een bont gezelschap van sprekers, experts en ervaringsdeskundigen uit de hele wereld. Vorig jaar in Dubai waren het met name groeigoeroe Verne Harnish en auteur Itzak Adizes (van ‘Managing the corporate lifecycle’) die veel indruk maakten op het publiek.

Dit jaar ligt de nadruk - afgaande op workshops als ‘The power of dreams and passions’, ‘Discover the magic: anything is possible’ en ‘Leading under pressure’ - op persoonlijke groei en het durven verleggen van grenzen.
Als voorbeeld van (letterlijk) je grenzen verleggen werd de bijeenkomst gisteravond geopend met een presentatie van Andreu Mateu. Deze Spaanse avonturier werd in 1992 internationaal beroemd met ‘The Transcovery Project’, waarbij Mateu 120 verschillende landen doorkruiste met 131 verschillende manieren van transport. Daarbij zwom hij o.a. de Straat van Gibraltar over, zeilde solo over de Atlantische Oceaan en liep ongeoefend de marathon van Athene. ‘Niets is onmogelijk’, zo hield Mateu zijn publiek voor. "Uiteindelijk kun je veel meer dan jezelf ooit voor mogelijk hebt gehouden. Je moet het gewoon doen. The only ones who fail are those who do not try."