Lagelonenlanden lonken

Was offshoring een paar jaar terug nog voorbehouden aan grote bedrijven, nu besteden ook kleinere ondernemers steeds meer uit naar India of Roemenie. En terecht, want er zitten grote voordelen aan.

Het is ironisch dat de grote bedrijven het meest aan offshoring doen terwijl kleinere er het meest baat bij hebben. "Natuurlijk zijn de lage kosten aantrekkelijk. Maar ook de snelheid waarmee een product op de markt kan worden gebracht en de hoog gekwalificeerde buitenlandse medewerkers, zijn vooral waardevol voor kleine bedrijven", legt Sanj Pradhaker van de Britse National Outsourcing Association uit.

 

In Nederland waren grote ICT-bedrijven zoals CMG (nu LogicaCMG) in de jaren negentig de eersten die onderdelen, zoals de callcentres, naar het buitenland verplaatsten. Maar zo langzamerhand hebben ook kleinere Nederlandse IT-ers het offshoren ontdekt. In sommige gevallen besluiten kleine bedrijfjes zelfs om in een ander land alles opnieuw op te bouwen. Een voorbeeld hiervan is Creative Intermedia Associates (CIA), dat vier jaar geleden naar Roemenië verhuisde.