Meer winst buiten China

China, de Olympische Spelen, mensenrechten en de Chinese economie beheersen het nieuws. Veel bedrijven laten China voor wat het is en concentreren zich op buurregio’s waar meer winst te halen is.

Sprak je over outsourcen naar Azië dan ging dat eigenlijk altijd over China. Het land loopt steeds meer in de val van haar eigen welvaart. Volgens kredietverzekeraar Atradius stijgt het aantal ondernemingen dat voor een zogeheten ‘China plus one’ strategie (activiteiten worden verplaatst naar landen buiten China) kiest.

De winsten zouden in andere landen binnen de Aziatische regio hoger zijn dan in China. De Chinees mag dan een stuk duurder zijn, India is helemaal uit de gratie. De vorsers stellen dat een tekort aan productiecapaciteit en de “dodelijke mix van Indiase bureaucratie, politiek en schaarste aan bedrijfsterreinen en –gebouwen” ervoor zorgt dat fabrikanten besluiten elders
een bedrijf op te zetten.

Onder de landen met vestigingskansen zijn Brunei, Cambodja, de Filippijnen, Indonesië, Laos Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam.

Het volledige rapport (in pdf) is te downloaden op de website van Atradius.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!