Microsoft valt opnieuw Nederlander aan

Eerder deze week spande Microsoft alweer een rechtszaak aan tegen een Nederlandse ondernemer. Dit keer is softwarehandelaar Samir Abdallah de pineut. Hij slaat terug met een aanklacht bij de EU over machtsmisbruik. "Het is een vuile tactiek om mijn handel kapot te maken."

Na MSNLock zit wederom een Nederlandse ondernemer bij Microsoft in de tang. Softwaredistributeur Samir Abdalla wordt door Microsoft gedaagd voor illegale softwareverkopen. Volgens Abdalla is het Microsoft vooral te doen om het tegenwerken van legale export.

 

Wat is het geval? Het bedrijf van Abdalla, H.W. Trading, koopt Microsoft software in Egypte, en exporteert deze naar de VS. Gemiddelde opbrengst per pakket, zo'n tien dollar - Microsoft rekent op een totale omzet van 3,6 miljoen dollar. Parallelimport is illegaal in Europa, niet in de VS. Tegen Webwereld zegt Abdalla: "Wij doen helemaal niets fout. We verkopen de software aan een land waar je gewoon grijze handel hebt."

 

Volgens Microsoft overtreed Abdalla de regels wél. Hij zou pakketten verkopen die exclusief bestemd zijn voor de studentenmarkt. De ondernemer dient volgende week een klacht in tegen Microsoft bij de Europese mededingingsautoriteiten. Abdalla zal de eerste niet zijn die Microsoft beschuldigt van misbruik van de monopoliepositie. "Het is een vuile tactiek om te proberen mijn handel kapot te maken," zegt Abdalla tegen Webwereld. De softwarereus bood de ondernemer vorig jaar een schikkingsvoorstel aan van rond de 500.000 dollar. Abdalla ging niet in op het voorstel van Microsoft.

 

Op woensdag 7 mei won Microsoft de zaak tegen softwareproducent Unicaresoft, dat de naam MSNlock niet meer mag gebruiken.