Naar Afrika

Houdt u net als de rest van de wereld de economieën van China en India nauwlettend in de gaten? Azië is niet het enige continent met een zonnig toekomstperspectief. Ook Afrika biedt kansen.

Afrika is meer dan oorlog, honger en HIV/AIDS. Journalist Carol Pineau laat dit zien in Africa: Open for Business - een documentaire over succesvolle ondernemers. Zo wordt u voorgesteld aan een Nigeriaanse kinderkledingfabrikant, een Ghanese bankier, een bloemenexporteur in Kenia en de eigenaar van Daallo Airlines in Somalië.

Groeipotentiëel
Met name de luchtvaartmaatschappij zegt veel over het potentieel van Afrika. Daallo Airlines werd opgericht in 1991, kort nadat de Somalische regering terugtrad. Aanvankelijk was het aanbod schraal: korte, continentale vluchten. Inmiddels vliegt Daallo op Europese bestemmingen als Londen en Parijs. Telecomaanbieder Vodacom (Congo) kreeg binnen drie jaar één miljoen gebruikers en bedient inmiddels 49% van de markt in Centraal en Zuidelijk Afrika.

 

De positieve ontwikkelingen in Afrika zijn niet onopgemerkt gebleven in de rest van de wereld. In 2002 stopte buitenlandse investeerders 9,3 miljard euro in Afrika. Een jaar later was dit al gestegen tot 11,7 miljard euro.

Natuurlijk, Afrika is niet bepaald de hemel op aarde. De geïnterviewde ondernemers erkenden dit zonder omhaal van woorden. Ze klagen over de hoge importkosten, elektriciteitsdipjes, gebrek aan middelen en ingewikkelde wetgeving. Allemaal problemen die niet onoverkomelijk zijn. U kunt slagen in Afrika!

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!