Nasdaq ziet versterking in Brabants bedrijf

BWise, een bedrijf dat software ontwikkelt voor risicobeheer en toezicht van beursfondsen, is overgenomen door de Nasdaq. Topman Robert Pijselman en Luc Brandts, de oprichter van het bedrijf in 1994, verkopen een deel van hun belang, terwijl aandeelhouder NIBC zich volledig liet uitkopen.

BWise is opgericht in 1994 door twee ondernemende technologieconsultants, onder wie Luc Brandts, die nog steeds cto en aandeelhouder is. BWise startte oorspronkelijk als een consultancy-organisatie voor risicomanagement en interne controle. Maar in 1997 gaf het niet alleen advies meer, maar had het ook een tastbaar product ontwikkeld. Kort daarna ontving de startup voor de eerste keer financiering om de sales en marketing rondom de technologie te kunnen uitbreiden. Het was de start van een streven van BWise om bedrijven een softwareplatform te bieden, van waaruit organisaties het bedrijfsbeleid, de interne controles en bedrijfsrisico's konden volgen, meten en beheren.

Er zouden nog veel geldinjecties volgen, want de omvorming tot productaanbieder oogstte wonderwel al snel succes: in 1998 overstegen saleslicenties al de omzet van consultancy. Vervolgens nam BWise in 2000 een software-oplossing over van Capgemini Ernst & Young. Daarna was het tijd voor het buitenland: er kwam een beursgang, en een Raad van Commissarissen met Robert Pijselman als ceo. Al die tijd is het bedrijf gestaag in omzet blijven groeien en in 2006 werden de Verenigde Staten de grootste omzetgenerator. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 16 miljoen euro, een toename van rond de 30% ten opzichte van 2010. Belangrijke klanten zijn nu Adidas, AEGON, AHOLD, AngloGold Ashanti, Connexxion, Health Alliance Plan (HAP) of Michigan, LeapFrog, Liebherr, Marathon Oil, Southern Company, Swiss Life, TNT en Transcontinental.

Wereldtop

Bwise, waar 130 man werken, wil zijn platform via de Nasdaq internationaal nog verder laten groeien.  Het Rosmalens bedrijf, dat ook kantoren heeft in New York en vestigingen in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, wordt onderdeel van Nasdaq OMX Corporate Solutions, een divisie die software voor risicomanagement aanbiedt. Nasdaq zocht softwareoplossingen voor zijn handelstechnologie op zeventig beursonderdelen en kwam bij de Nederlanders uit. OMX ziet in BWise een aanvulling en aanwinst, vooral door de toenemende voorschriften rond de financiële verslaglegging. Bovendien heeft Bwise ook een dossierbeheertool in huis, die de Smarts-app van OMX aanvult tot een geïntegreerd platform voor toezicht op de markt. Interessant voor klanten als brokers, beurzen en toezichthouders, waar senior managers en directieleden op het systeem zullen inloggen.

Brandts en mede-oprichter Tim Willems riepen al vroeg na de oprichting dat ze tot de wereldtop wilden behoren met hun software. Daarvoor hield eerstgenoemde lange tijd een grote vinger in de pap. Eerder nam Brands, samen met ceo Pijselman, nog een belang over van ABN Amro Investments en Cap Gemini. Hun ambitie is nu volledig uitgekomen, zonder dat het bedrijf in de voetnoten terecht gaat komen. "We blijven als merk zelfstandig opereren'."