Nederland, het investeringslievelingetje

Als kleintje tussen Europa’s grootste economieën houdt de bv Nederland zich goed staande. Buitenlandse participatiemaatschappijen zijn dol op ons en investeren fors in Nederlandse ondernemingen.

Nederland staat vierde op de lijst van meest populaire Europese landen voor durfkapitalisten. Grootmachten Groot-Brittannië, Duitsland en Frankijk bezetten de top drie. Dat blijkt uit een presentatie van de European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA) waar ook het Financieele Dagblad melding van maakt (registratie vereist).

Investeren zonder grenzen
Overigens vinden de gezamenlijke Europese participatiemaatschappijen dat het makkelijker moet worden om internationale investeringen te doen. Nationale belastingwetgeving maakt het volgens hen vaak moeilijk voor buitenlandse partijen om investeringen te doen. Die belastingbarrières moeten verdwijnen.

Herman Daems, voorzitter van de EVCA, wees gisteren op de jaarlijkse conferentie voor Europese durfkapitalisten op de logica van grenzenloos investeren. “Wil je dat een firma zich specialiseert in een bepaalde bedrijfstak, laten we zeggen nanotech, dan moet deze in staat zijn om wijdverbreid over Europa te kunnen investeren, in plaats van alleen in Frankrijk bijvoorbeeld.”

Ook hebben participatiemaatschappijen gisteren een begin gemaakt met een gedragscode voor durfkapitalisten. Belangrijkste punten: transparantie, integriteit en vertrouwelijkheid. Goed nieuws voor de ondernemer dus. Lees meer bij Red Herring.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!