Nederlandse mobiel spreekt Chinees

Een mobiele telefoon die Engels vertaalt naar het Chinees. Het Nederlandse bedrijf Xs2TheWorld brengt zo’n telefoon op de markt. Dat meldt Emerce dinsdag.

Ondernemer Sander Munsterman en zijn zakenpartner Jan-Willem Vaartjes van Xs2TheWorld kwamen op het idee na een reis door China. Tijdens die reis merkten ze hoe moeilijk het is om je daar als niet-Chineessprekende verstaanbaar te maken. Ze vroegen een Chinees plaatsnamen en locaties in te spreken op hun mobiele telefoons. Zo konden de Nederlanders aan bijvoorbeeld een taxichauffeur hun bestemming in vloeiend Chinees doorgeven.

Met de Olympische Spelen van augustus volgend jaar en de vele Westerse bezoekers die naar China zullen komen in het vooruitzicht, lijkt het bedrijf een gat in de markt te hebben gevonden met de telefoon die de meest gangbare uitdrukkingen in het Chinees kan zeggen.

Chinees ‘praten’ gebeurt door middel van een telefoonprogramma. Voorgeprogrammeerde Engelse zinnen kunnen worden geselecteerd en deze worden dan direct hardop in het Chinees vertaald.