Nederlandse ondernemer lift mee op iPhone fouten

Een Nederlandse ondernemer lost het batterijprobleem van de veelgehypte iPhone op. Zijn geheim: 'productontwikkeling 2.0'. “Tien mensen werkten mee aan het opzetten van de onderneming zonder elkaar ooit gezien te hebben.”

Van Ess is eigenaar van 3gjuice.com - een webwinkel die batterij-extensies voor de iPhone verkoopt. De krachtbron verdubbelt de batterijduur van de telefoon.

Met Amazon
En Van Ess maakt gebruik van Amazon Pro Merchant waarmee hij zijn 3G Juice aanbod van 50 dollar keurig in de doorzoekbare Amazon-catalogus ziet opgenomen zodat iedereen die via Google zoekt op een batterij voor de iPhone daar ook snel naar toe gaat.

"Een geweldige dienst. Kopers krijgen dezelfde type nota als van Amazon. Zelf hoef ik weinig meer te doen aan logistiek en administratieve afhandeling. Het kost je 10 procent van de prijs, maar dan is ook alles geregeld. Alleen loop ik nu tegen meer orders dan voorraad aan. Een luxe probleem dat gelukkig oplosbaar is."

Van Ess werkt met de grote Chinese batterijproducent C-Bak die de juiste vergunningen heeft: "Een vertegenwoordiger van dat bedrijf klopte aan toen die las over mijn klachten en wens voor een uitbreiding van de batterijduur. Het is NASDAQ-genoteerd bedrijf met vele grote afnemers maar natuurlijk moest ik de claim dat zij de sterkste en kleinste iPhone 3G-batterij kunnen maken, eerst goed onderzoeken.''

Product 2.0
Van Ess toont waar en hoe de batterijen worden geproduceerd. "een Amerikaanse detailhandelaar waarmee ik contact had verklaarde me voor gek dat ik zo transparant ben. Dat zijn bedrijfsgeheimen volgens hem, maar ik vind dat je daar heel open over kunt zijn. Ik noem het Product 2.0 en heb dat zo ook op de doos gezet. In totaal hebben zeker tien mensen via het web samengewerkt aan de 3G Juice zonder dat ze elkaar ooit zagen"

Misleiding Apple

Van Ess is nu aan het verdienen aan de (te) zwakke batterij van Apple, dus kan daar alleen maar blij mee zijn. Zou je denken. Maar voor het zover kwam was hij knap verbolgen: "Ik was werkelijk verbouwereerd door de misleiding van batterijfabrikanten. Ze wilden allemaal andere waarden op de batterij zetten dan de werkelijke waarde. Waarom? ‘Omdat iedereen dat doet', kreeg ik als antwoord. Goed, je weet wel dat de batterij van je MacBook Air drie uur meegaat in plaats van de beloofde vijf uur. Maar je kunt het toch niet maken met veel te fraaie beloften te komen als gerenommeerd bedrijf."

Van ergernis naar 2.0 energie

Van Ess over de oprichting van zijn accu-bedrijf: "Het begon met de irritatie over de slappe batterij van de iPhone. Maar het heeft me veel geleerd. Ik neem als basis wat me zelf interesseert en zoek daar gelijkgezinden bij. Ik zoek slimme mensen die het idee steunen en vervolgens samenwerken via het web."

Zijn nieuwste plannen: een GPS-logger die zonder abonnementskosten automatisch alle ritten fiscaal verantwoord in Excel zet (‘Ik heb een hekel aan kilometerregistraties') en software voor nieuwsmedia die automatisch kranten vertaalt op gegeven trefwoorden, een mashup van Google Translate, RSS en eigen techniek. Voor de laatste twee projecten gebruikt Van Ess RentaCoder.com. "Dit broeinest van webhuurlingen bestaat uit ruim 200.000 programmeurs. Geweldig hoe snel en goed ze software voor je maken als je de weg weet."

Lees het volledige verhaal van Van Ess en 3qjuice op Emerce.