Nederlandse werkgevers waarschuwen Obama

Barack Obama is nog niet verkozen of de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW maant hem al zijn plannen te wijzigen. "Protectionisme mag geen ruimte krijgen."

Hoewel een meerderheid van de Nederlandse ondernemers op Obama zouden stemmen als ze zouden kunnen, is hij niet noodzakelijk de beste keuze wanneer het om economische belangen van Nederland gaat.

 

De eerste zwarte president van de VS staat namelijk redelijk vergaande protectionistische plannen voor. Buurland Mexico zou daarvan het eerste slachtoffer worden, maar ook voor Europa kan dit negatieve gevolgen hebben.

 

Open houding

VNO-NCW laat dan ook meteen weten tegen die plannen te zijn. "Wij verwachten van de nieuwe president van de VS een open houding, die nodig is om wereldwijde economische problemen op te lossen."

 

"Dat betekent intensieve samenwerking met bondgenoten en met nieuwe spelers op het wereldtoneel. Protectionisme mag geen ruimte krijgen, ook niet in de huidige crisis. Het proces van vrijmaking van handel en investeringen moet doorgaan, waarbij de nieuwe president tegen een toenemende protectionistische stroom in moet roeien", aldus de werkgeversclub. Dat die protectionistische stroming in de VS wordt geleid door Obama zelf vermeldt VNO-NCW niet expliciet.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!