Nederlandse winkelcentra lopen leeg

Ondernemersnieuws vandaag: Starbucks verkoopt goed, winkels in Nederland lopen leeg en Sandy zorgt voor barmhartigheid onder ondernemers.

1. Ondernemingen betalen voor Sandy  

Veel grote Amerikaanse bedrijven trekken de portemonnee om een bijdrage te leveren aan de noodhulp en wederopbouw na orkaan Sandy. Winkelbedrijf Home Depot bijvoorbeeld zegde donderdag 1 miljoen dollar toe, net als mediaconcern Viacom.|Ook de financiële concerns Wells Fargo en Capital One en de autobedrijven Toyota en Mercedes-Benz USA hebben donaties van 1 miljoen dollar aangekondigd. Mediaconcern Time Warner heeft 600.000 dollar beloofd en detailhandelaar Target 500.000 dollar, net als koffieconcern Starbucks en speelgoedreus Toys 'R' Us.
Kleinere bijdragen komen van telefoniereus AT&T (250.000 dollar) en de Canadese zakenbank BMO Capital Markets (150.000 dollar). De levensverzekeraars Northwestern Mutual en MassMutual en luchtvaartmaatschappij Delta Airlines doneren 100.000 dollar.

2. Starbucks scoort  

Koffieketen Starbucks heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet van 3,36 miljard dollar behaald, 11 procent meer dan een jaar eerder. De vergelijkbare winkelomzet wereldwijd steeg met 6 procent, vooral doordat meer klanten de Starbucks-zaken wisten te vinden. De nettowinst bedroeg 359 miljoen dollar. Dat is maar een fractie meer dan vorig jaar, maar toen werd de winst positief beïnvloed door eenmalige baten. Het bestuur van Starbucks wil een dividend uitkeren van 0,21 dollar per aandeel, bijna een kwart meer dan vorig jaar.|
Ook over het gehele boekjaar gerekend groeiden omzet en winst naar recordniveaus. De opbrengsten liepen met 14 procent op tot 13,3 miljard dollar. Onder de streep bleef 1,38 miljard dollar over, tegen 1,25 miljard dollar een jaar eerder.

3. Nederlanders nemen Amerikanen over

Offshore, we zijn er goed in, in Nederland. Het Waddinxveense bedrijf Doedijns International, dat besturingssystemen voor de energiesector levert, neemt het Amerikaanse Logan Industries over. Doedijns doet de overname met behulp van zijn aandeelhouder IK Investment Partners. Logan levert hydraulische systemen voor boorinstallaties op zee en richt zich vooral op olie- en gasreserves op grote diepten. Het is de tweede overname voor Doedijns sinds IK in september 2011 grootaandeelhouder werd. Afgelopen december nam de onderneming Wilmax in Singapore over, dat verder actief is in Maleisië en Indonesië.

4. Kabinet struikelt over zorg?

Het was één van de snelste formaties van na de oorlog, maar wordt het nieuwe kabinet Rutte ook het snelst gevallen kabinet? Al voor de beëdiging ligt met name de VVD onder vuur, Vier uur had de VVD-fractie donderdag nodig om intern de gemoederen te sussen over de plannen rond de zorgpremie, zegt de Volkskrant in een analyse: Welke uitweg heeft Rutte? Drie dagen nadat de VVD al ja had gezegd tegen het regeerakkoord, klonk het donderdagavond opnieuw, uit de mond van de nieuwe fractieleider Halbe Zijlstra: 'De fractie staat in z'n geheel achter het akkoord.' Dat was na vier uur beraad. En gelachen werd er niet meer. Nauwelijks 24 uur duurde de euforie over de daadkracht van het akkoord. Toen drong de hoogte van de zorgpremies door en stonden alle liberale gezichten op onweer. Het beroemdste erelid, de partijbaronnen, de jongeren en het wetenschappelijk bureau zijn verenigd in hun afkeer. De stroom aan klachten leek donderdag niet meer in te dammen. EenVandaag peilde de stemming onder de VVD-stemmers: 47 procent heeft spijt van zijn keus op 12 september.

5. Winkels lopen leeg

Vooral in de provincies Groningen, Noord-Brabant en Limburg loopt de leegstand van winkels op. In steden met 30.000 tot 100.000 inwoners staan de meeste winkels leeg. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. Volgens een woordvoerder van Locatus zijn winkels in de kleine steden juist gericht op de dagelijkse boodschappen en blijven klanten komen. In de grote steden zitten alle grote ketens, vandaar dat daar de recreatieve shoppers heen gaan. 'Dat betekent dat de middelgrote steden tussen servet en tafellaken vallen. Ze kunnen niet alles bieden, waardoor de recreatieve klant wegtrekt. Daardoor ontstaat leegstand, die niet snel wordt opgevuld. In kleine dorpen verdwijnt ook wel eens een bakker of een slager, maar dat is zo opgevuld, vaak door een supermarkt.'

6. 1%CLUB krijgt 100.000 van Bill & Melinda Gates

De 1%CLUB, het Nederlandse crowdfundingplatform waarmee mensen gestimuleerd worden om ontwikkelingswerk te doen, heeft 100.000 dollar gekregen van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het bedrijf krijgt dat bedrag voor hun businessplan 'How does aid work? Let's ask the crowd', dat werd gekozen als beste plan uit duizenden inzendingen uit tachtig landen. De 1%CLUB wil daarmee mensen in ontwikkelingslanden met mobiele telefoon en social media verslag laten doen van de impact van ontwikkelingshulp op hun leven.

7. En dan dit:Challengerday zo goed als uitverkocht

Nog een paar kaarten, dan zijn we echt uitverkocht. Wil je leren groeien van ervaringsdeskundigen als Raymond Cloosterman (Rituals), Fred Boot (Soldaat van Oranje) en Ruud Hendriks (startupbootcamp), wees er dan snel bij. Dinsdag 6 november is de Beurs van Berlage het podium van veertien groeiende ondernemers, die elk een eigen onderdeel van hun groei onder de loep nemen. Wil je de laatste kaarten bemachtigen en het programma bekijken? Dat kan hier

Tot zover de Sprout update van 2 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!