No deal-brexit? ‘Yolo’, aldus menig Nederlandse ondernemer

De Britten dreigen zonder deal uit de Europese Unie te kukelen, maar Nederlandse ondernemers hebben zich hier nauwelijks op voorbereid. Het Brexitmonster lacht alvast stilletjes.

Nou, nou, dames en heren, dachten wij dat ondernemen draait om het vooruitlopen op de zaken, uit nieuw onderzoek blijkt dat, eh, #yolo-ondernemen ook nogal in opmars is. Terwijl er een serieuze kans is dat het Verenigd Koninkrijk volgende week zonder akkoord uit de Europese Unie kukelt, stelt bijna de helft van de Nederlandse ondernemers zich niet te hebben voorbereid op deze misère.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) onder 233 Nederlandse ondernemers die handelen met de Britten. 45 procent van alle Nederlandse ondernemers die met de Britten zakendoet, heeft zich nog totaal niet voorbereid op een no deal-Brexit. 37 procent heeft zich een beetje voorbereid, slechts 14 procent heeft zich wél voorbereid en 4 procent weet het niet.

Zachte Brexit

Wel is het aantal ondernemers dat zich nog niet heeft voorbereid op welke Brexit dan ook dit kwartaal van 29 procent naar 17 procent gedaald. Zou er dus een zachte Brexit komen, dan zijn de problemen voor Nederlandse ondernemers kleiner. Toch zijn ook dan de problemen niet weg, aangezien slechts 28 procent van alle Nederlandse ondernemers zich goed heeft voorbereid op een zachte Brexit.

De Brexit-soap is in het VK nog steeds volop gaande. Nu de voorzitter van het Britse Lagerhuis gisteren bekendmaakte dat het Lagerhuis niet nogmaals over dezelfde deal mag stemmen, zitten de Brexit-onderhandelingen zelfs volledig op slot. Dit vergroot de kans voor de Britten op een chaotisch vertrek uit de EU zonder deal aanzienlijk. Premier Theresa May sluit desondanks een nieuwe stemming volgende niet uit, maar het is de vraag hoe ze dit wil doen, aangezien de voorzitter van het Lagerhuis toeziet op de regels.

Een op de vier Nederlandse ondernemers heeft echter geen idee wat een no deal-Brexit voor zijn of haar bedrijf betekent. Wel is bijna de helft van de ondernemers die zich enigszins tot goed heeft voorbereid aan het hamsteren geslagen.

Kom op, ondernemers der Lage Landen: een beetje anticiperen, kan geen kwaad! Wil je je voorbereiden op de Brexit? Lees dan dit artikel en bewapen je in twee stappen tegen de consequenties van de financiële zelfmoord van onze overzeese buren. Doe je dit niet? Dan riskeer je een bezoekje van bovenstaande blauwe reus. Eén voordeel: minister Blok blijft thuis.

(nepaccount ;-)- yolo!)

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl