Ondernemer is autodidact en Google onderuit

Ondernemersnieuws vandaag: Ondernemers zoeken het zelf wel uit, Google en Microsoft onderuit, en de winnaars van Challenger 50 Pitch Event.

1.       Ondernemer is autodidact

Ondernemers vinden ondersteuning belangrijk, maar gaan vooral uit van hun eigen kennis. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Josette Dijkhuizen onder bijna 70 ondernemers. Een ondernemer heeft het meest behoefte aan een klankbord of iemand om mee te refelecteren. Dat kan een partner zijn, maar ook een coach of bedrijfsadviseur.
Toch worden externe partijen niet vaak ingezet, omdat de ondernemer uitgaat van zijn eigen kennis en ervaring en aangeeft weinig vertrouwen te hebben in de expertise van anderen. Sommigen noemen als reden dat ze niet willen dat anderen weten waar zij mee bezig zijn. Het netwerk en de ervaring van anderen worden vaak genoemd als gewenste ondersteuning. Veel entrepreneurs kunnen hiervoor terecht bij collega-ondernemers.

2.  Challenger Pitch Event: de winnaars zijn…

Josette Dijkhuizen, die kennen we nog als spreekster tijdens het Challenger 50 Pitch Event van afgelopen jaar. De editie van dit jaar vond gisteravond plaats in theater De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Tien fantastische pitches – van zeer hoog niveau, aldus jurylid Wilfred Kik – leverden drie finaleplaatsen op voor Dimenco, Ecofont en Ticketscript.

Op de Challengerday van 6 november komen ze alle drie weer terug om te strijden voor de titel Challenger van het Jaar. Voor deze dag zijn overigens nog kaarten te koop, maar wacht niet te lang, ze gaan hard. Het volledige programma vind je hier.

3.  Google in de problemen?

RR Donnelly heeft een probleem. Wie? De Amerikaanse drukkerij is er verantwoordelijk voor de cijfers van Google te vroeg naar buiten kwamen. Maar dat die cijfers minder waren dan verwacht, daar is Google dan weer zelf verantwoordelijk voor. De aandelenkoers ging gisteravond 8% onderuit nadat onverwacht tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten waren gekomen.|
Google boekte een nettowinst van $2,18 miljard in vergelijking met $2,73 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Exclusief eenmalige posten bedroeg de winst per aandeel $9,03, een stuk lager dan de $10,65 waarop analisten rekenden.
Google behaalde een netto-omzet van $11,3 miljard en dat was lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel van het internetnedrijf daalde direct na de bekendmaking met 9% tot $688. De handel in het aandeel Google werd later hervat.

 

4.   Ook Microsoft draait minder

Ook een slecht eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013 voor Microsoft. De computergigant zag zowel de nettowinst als de omzet met ruim een miljard dollar dalen. Dat blijkt uit de cijfers die het softwareconcern heeft gepresenteerd. De nettowinst daalde van 5,74 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2011/2012 tot 4,47 miljard dollar. De omzet liep terug van 17,37 miljard dollar tot 16 miljard dollar. Microsoft kampt met een dalende vraag naar pc's die draaien op Windows. Veel consumenten besloten te wachten op de jongste versie, Windows 8, die vandaag op de markt komt.

 

5.       Banken komen volgend jaar onder Europees toezicht

De Europese regeringsleiders streven ernaar dat er volgend jaar met Europees toezicht op de bankensector wordt begonnen. Dat hebben ze afgesproken op de eerste dag van de Europese top in Brussel. 'Het toezicht zal waarschijnlijk operationeel zijn in de loop van 2013', zo zei EU-voorzitter Herman van Rompuy in de nacht van donderdag op vrijdag.
De regeringsleiders hebben met elkaar afgesproken dat ze voor het einde van het jaar een akkoord moeten bereiken over het juridische raamwerk voor bankentoezicht. 'Voor 1 januari zullen we zo mogelijk komen tot afspraken over de juridische aspecten van het bankentoezicht', zo zei premier Mark Rutte.
'Het ergste in de crisis is voorbij', zo zei Hollande. 'We nemen de schaduw die over de markten en het vertrouwen lag weg. We gaan het vertrouwen herwinnen, we zijn bezig alles te regelen.' Premier Rutte wilde zich niet wagen aan voorspellingen over een snelle afloop van de crisis. 'Ik ben niet zo van de grote uitspraken om het einde van de crisis te voorspellen.'

 

6.       Shoppen loont bij verzekeringen

Zit je net als Google en Microsoft in wat zwaar weer, dan loont het de moeite om eens naar je verzekeringen te kijken. Overstappen naar een andere hypotheek of verzekering kan een voordeel opleveren van honderden euro's per jaar. De prijsverschillen zijn veel groter dan de meeste mensen denken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).|Het blijkt dat bij sommige producten (doorlopende reisverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering) de prijs van de minst voordelige aanbieder twee tot zelfs drie keer zo hoog is als de prijs van de voordeligste aanbieder. De NMa betreurt daarom dat nu slechts één op de vier consumenten wel eens actief naar financiële informatie zoekt.
'Zeker tijdens een economische crisis is het goed om te weten dat er geld te besparen valt door te shoppen. Consumenten spelen daarnaast een cruciale rol, want door slim te shoppen, stimuleren zij de concurrentie tussen bedrijven om de gunst van de klant. Zonder druk van consumenten wordt er minder geïnnoveerd en zouden prijzen hoger zijn', aldus NMa-bestuurslid Henk Don.

7.       En dan nog dit

Als je binnenkort een reisje boekt bij Arke, let er even op dat je keurig een handje krijgt van het personeel. Tientallen medewerkers van reisbureau Arke hebben per brief een officiële waarschuwing gekregen waarin staat dat ze verplicht zijn klanten een hand te geven. Personeel dat zich niet aan de regel houdt, zal daar 'serieuze consequenties' van ondervinden. 
Arke stuurt nepklanten op pad om te controleren of de eigen medewerkers van het reisbureau zich wel aan de regel houden. Naar aanleiding van zo'n controle stuurde Arke-baas Nico van der Veer volgens de Telegraaf afgelopen week de officiële waarschuwing naar tientallen medewerkers. Reactie van de vakbonden: “Ongehoord!”

Tot zover de Sprout update van 19 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?