Op handelsmissie in Spanje (1)

47 vrouwelijke ondernemers zijn tot woensdag op handelsmissie in Spanje. Onder wie Esther Raats en staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip. Ook Dorathé van Doorn (Printrun) is er bij en vertelt over taalbarrières en bureaucratie.

Dorathé van Doorn (43) runt samen met zeven medewerkers een bureau voor grafisch projectmanagement. Printrun verzorgt bijvoorbeeld de productie en verzending van mailings.

 

Al geruime tijd werkt Van Doorn samen met een drukkerij in Spanje. Dat loopt goed en Printrun kan enkele nieuwe leveranciers gebruiken. Tijdens de handelsmissie orienteert Van Doorn zich daarom op de cultuurverschillen en wil ze 'meer feeling met de markt' krijgen. "Waar ik me al over heb verbaasd is het minimumloon, dat op 500 euro ligt. Het zou heel concurrerend voor ons zijn om met meer leveranciers uit Spanje te werken."

Wat betreft internationaal zakendoen ligt het land volgens Van Doorn nog ver achter. De drukkerijen die ze bezocht zijn rommelig en  ze spreken vaak slecht engels. "Dus heb ik vandaag maar een tolk meegenomen." Van Doorn denkt er dan ook over zelf Spaans te gaan leren.

 

En dat kan handig uitpakken. Want de Spaanse regelgeving en de drang om alles vast te leggen in contracten vergt wat tijd en inspanning. "Bovendien hebben ze een soort wantrouwen ten opzichte van buitenlandse ondernemers." 

Met de handelsmissie, georganiseerd door de EVD, wil Van Gennip het internationaal ondernemen door vrouwen op de kaart zetten. Morgen reizen de entrepreneurs door naar Barcelona. Woensdag vertelt Van Doorn meer over de opgedane ervaringen.

 

Meer over ondernemen in Spanje, leest u op Sprout International.

 

Bent u al lid van onze nieuwsbrief?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!