Puntenexamen voor immigrerende ondernemer

Voor buitenlandse ondernemers is het niet altijd even eenvoudig om een eigen bedrijf in Nederland te beginnen. Daar komt verandering in. Minister Brinkhorst introduceert een puntensysteem.

Buitenlandse ondernemers die niet uit de EU komen worden binnenkort geacht een een toets afleggen waarbij zij op minstens 120 van het maximaal van 300 punten scoren. De  gebieden waar bij de toets op wordt gelet, zijn het niveau van de genoten opleiding, de ervaring van de immigrant als ondernemer en de marktpotentie van het ondernemingsplan.

De nieuwe regel is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. De bedoeling is de stroom kennismigranten naar Nederland te bevorderen en meer ondernemers met 'innovatieve waarde' naar Nederland te lokken.  

Wat betreft het huidige innovatiebeleid kan de Nederlandse kenniseconomie nog wel wat goede ideeën gebruiken. Of zijn het de subsidieverstrekkers die het overheidsgeld niet goed besteden? Het CPB heeft geconcludeerd dat 61 miljoen euro gaat naar innovaties die niets opleveren.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!