Teruglezen: alle Sprout-verhalen over Curaçao

Hoe ziet het Curaçaose startupleven eruit en welke kansen biedt het eiland? Die vragen probeert Sprout in veertien artikelen te beantwoorden. Een overzicht.

Een week lang reisde Sprout over het tropische eiland Curaçao. We spraken met ondernemers, beleidsmaker en bewoners. Dit alles stond in het kader van een investeringsreis annex Caribische startupcompetitie van de Haarlemse ondernemersorganisatie Present Your Startup.

Wie denkt dat er weinig gebeurt op Curaçao, zit ernaast

Het geheel leverde een reeks van veertien artikelen op waarin we een beeld pogen te geven van het ondernemersbestaan op Curaçao en omstreken. Wie denkt dat er weinig gebeurt op het eiland, zit ernaast. Lokale ondernemers komen met talloze interessante ideeën voor hun thuismarkt. Hieronder een overzicht van alle artikelen.​

​1. De renovatie van Willemstad

De woningen in hoofdstad Willemstad waren wat aan het verpieteren, maar de laatste jaren is er sprake van een inhaalslag. Renovatie na renovatie komt er van de grond en dat levert florissant ogende restaurants en woningen op. Lees het verhaal.

​2. Startups en villa’s

De startups die deelnemen aan Present Your Startup Caribbean, allen gevestigd in het Caribisch gebied, pitchen hun idee aan de vooravond van de finale. Verder neemt Sprout een kijkje achter de muren van de gated communities, waar menig peperdure villa huist. Lees het verhaal.

​3. De Antilliaanse zakencultuur

Wie zaken wil doen op Curaçao, dient op te gaan in de lokale businesscultuur. We leren dat deze cultuur mijlenver verwijderd ligt van de Nederlandse. Deze is persoonlijker, minder direct en meer gebaseerd op vertrouwen. Lees het hele verhaal.

​4. Nederlanders steunen lokale visserij

Nederlanders Gijs Boer opende een visrestaurant op Curaçao en helpt hij de lokale visserij met geld en opleidingen. Hij ageert tegen de importcultuur op het eiland. Lees het hele verhaal.

​5. Lenette Lewis trotseerde orkaan Irma

Ondernemer Lenette Lewis, finalist van de startupcompetitie, lanceerde een merk voor natuurlijke verzorgingsproducten op de Britse Maagdeneilanden. Orkaan Irma dreigde haar business omver te blazen. Lees het hele verhaal.

​6. Jay Collado zet in op duurzame boten

Willen we het milieu – en daarmee de mensheid – redden, dan moeten we minder vaak het vliegtuig pakken. Finalist Jay Collado uit Bonaire heeft dit begrepen en wil daarom duurzaam bootvervoer op de Caribische eilanden mogelijk maken. Lees het hele verhaal.

​7. Giancarlo da Costa maakt voedsel goedkoper

Op Curaçao importeren ze vrijwel al hun voedsel. Dat is duur en weinig milieuvriendelijk. Finalist Giancarlo da Costa pakt dit probleem aan met een slim systeem voor high tech farming. Lees het hele verhaal.

​8. Chad Lettsome investeert in fintech

Op de Caribische eilanden kun je op veel plaatsen niet met je creditcard betalen. Zonde, vindt finalist Chad Lettsome uit de Britse Maagdeneilanden. Zo loopt de lokale middenstand omzet mis van – met name – toeristen. Hij bedacht een fintech-oplossing om het probleem aan te pakken. Lees het hele verhaal.

​9. Sabine Berendse vecht tegen plastic op Curaçao

Sabine Berendse woont al 12 jaar op Curaçao en ergert zich aan de immense plasticvervuiling. Met een groep vrijwilligers haalt de finalist daarom plastic van de stranden om dit te gebruiken voor nieuwe producten. Lees het hele verhaal.

​10. Startupfinale gewonnen door Ching

Ondernemer Chad Lettsome wint met zijn fintech-startup Ching Caribbean de Caribische finale van van startupcompetitie Present Your Startup. Als prijs krijgt hij 10.000 Antilliaanse gulden. Sabine Berendse wint de publieksprijs van 5.000 gulden. Lees het hele verhaal.

​11. Caribisch investeringsfonds van 10 miljoen

Present Your Startup wil meer kapitaal vrijmaken voor Caribische startups en lanceert daarom een investeringsfonds. Innovatiefonds Caribbean (IFC) moet een omvang van 10 miljoen dollar krijgen. Lees het hele verhaal.

​12. Afas doet goede zaken op Curaçao

Softwareboer Afas opende een – winstgevende – dependance op Curaçao. Vestigingsdirecteur Pim Steinmeijer vertelt over de uitdagingen en de kansen van de Antilliaanse markt. Lees het hele verhaal.

​13. De eerste co-working space van Willemstad

Rotterdammer Willem de Klerk opende de allereerste co-working space voor startende ondernemers op Curaçao. Hij legt uit waarom hij inzet op deze markt. Lees het hele verhaal.

14.​ Sprout concludeert: Curaçao heeft investeringscultuur nodig

Het eindverhaal. Sprout maakt de balans op: welke kansen biedt het eiland voor ondernemers? En welke barrières moet het eiland nog overbruggen? Lees het hele verhaal.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!