Topsector-ondernemers komen geld tekort

Ondernemersnieuws vandaag: Nieuwe ijsbaan in Spaarnwoude, Oerlemans gaat naar China en Kickstarter boert goed.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief

1. Topsectorbedrijven hebben meer geld nodig

 

Bedrijven in topsectoren hebben grotere bedragen aan financiering nodig dan ondernemingen uit andere sectoren. Dat geldt voor zowel het midden- en kleinbedrijf als voor het grootbedrijf. Dat is een van de conclusies uit de Financieringsmonitor Topsectoren 2012 van onderzoeksbureau Panteia.
Het afgelopen halfjaar bijvoorbeeld ging het kleinbedrijf binnen topsectoren op zoek naar een gemiddeld financieringsbedrag van 515.000 euro, tegenover 344.000 voor ondernemingen die niet tot een van de topsectoren behoren. Voor het grootbedrijf golden bedragen van respectievelijk 17.042.000 euro tegenover 9.392.000 euro en ook in het midden- en kleinbedrijf wordt door topsectorondernemingen meer vreemd vermogen gezocht.

 

2. Ondernemer begint nieuwe lange ijsbaan

Schaatsliefhebbers kunnen volgend jaar in recreatiegebied Spaarnwoude terecht op een nieuwe kunstijsbaan van ruim 2 kilometer. Rob Dijkman, een van de initiatiefnemers van Wheeler-Ice-Planet, zei donderdag dat het om een unieke baan gaat voor Europa, omdat de ijsbaan midden door het bos gaat. “Het is een nieuw concept.''
De baan komt te liggen over de buitenring van de wielerbaan, die daar nu al is. De bedoeling is dat er niet alleen recreatief kan worden geschaatst, maar dat er ook officiële schaatswedstrijden gehouden gaan worden. De ijsbaan gaat van oktober tot eind februari open, daarna kan er weer op worden geskeelerd of gefietst. De aanleg vindt dit jaar plaats en kost 15 miljoen euro.

 

3.      Nederlandse ondernemer naar World Economic Forum

De Nederlandse cto Erik Staijen (31) van Blue 4 Green is  één van de vijftig  global shapers die is uitgenodigd voor het World Economic Forum in Davos, eind januari. De shapers helpen ‘to improve the state of the World’, het aloude motto van het forum. Blue 4 Green levert vooral een bijdrage op het gebied van voedselproblematiek. De combinatie van bevolkingsgroei, beschikbare landbouwgronden en toenemende schaarste van zoet water levert een uitdaging op om de wereldbevolking te voeden. Efficiëntere  landbouw en veeteelt vormen een belangrijke oplossing voor verwachtte problematiek.

 

4.       Kickstarter boert goed

Via de website voor crowdfunding Kickstarter is vorig jaar 274 miljoen dollar geïnvesteerd. Muziekprojecten waren het meest gewild. Dit maakte Kickstarter bekend in een overzicht over het jaar 2012. De site spreekt van een 'succesvol' jaar. Volgens Kickstarter hebben 2,2 miljoen mensen geld toegezegd aan een van de projecten, zoals het financieren van een film, het ontwikkelen van een computerspel of het vormgeven van een nieuwe typografie voor het straatbeeld. Ongeveer 50.000 mensen staken geld in meer dan tien projecten.
In totaal was er via Kickstarter 320 miljoen toegezegd vorig jaar, ofwel 606 dollar per minuut, maar niet alle projecten haalden genoeg geld op om uitgevoerd te worden. In dat geval vervalt de toezegging van de investeerder om zijn geld in een project of product te steken.

 

5.       Schoenenreus krijgt uitstel van betaling

Schoenenreus verkeert in financiële problemen en heeft donderdag uitstel van betaling gekregen van de rechter. Dat heeft de bewindvoerder van het bedrijf bekendgemaakt.
''Door een teruglopende omzet, veroorzaakt door de eurocrisis, de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen, is Schoenenreus in financiële problemen geraakt'', aldus bewindvoerder Geurt te Biesebeek.
De winkels en de onlineshop blijven voorlopig gewoon open voor het publiek. De directie en de bewindvoerder onderzoeken nu of, en in welke vorm de activiteiten van de Schoenenreus kunnen worden voortgezet. Mogelijk gebeurt dat via een doorstart. Schoenenreus is een van Nederlands grootste detailhandelsbedrijven in de schoenenbranche met ruim 200 filialen in Nederland en België. Het bedrijf heeft ongeveer 1500 werknemers.  De onderneming verkoopt jaarlijks meer dan 6,8 miljoen paar schoeisel en ruim 3,2 miljoen stuks kleding en accessoires. In 2011 behaalde het concern een omzet van ruim 80 miljoen euro.

 

6.       Oerlemans naar China

De Chinese Patty Brard kan haar borst natmaken. Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, heeft Sterren Springen verkocht aan de Chinese zender Zhejiang TV. Dat heeft het bedrijf  donderdag bekendgemaakt. China is het eerste Aziatische land dat Sterren Springen zal uitzenden. De familieshow is binnenkort ook te zien in Argentinië, Frankrijk, Australië en Amerika. De eerste aflevering van de Britse versie Splash! van afgelopen weekend was een daverend succes. Het trok 6,3 miljoen kijkers en was het best bekeken programma van zaterdagavond.

 

7.       En dan nog dit: Het ei is in opmars

Nederlanders eten steeds meer eieren. Afgelopen jaar werden gemiddeld vier eitjes per persoon meer genuttigd dan in 2011. Het totaal aantal eieren is hiermee gestegen naar 192 per persoon per jaar, blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers van het Productschap Pluimvee & Eieren (PVE). Hiervan zijn zo'n 148 eieren als heel ei geconsumeerd en 44 in verwerkte vorm zoals in ijs, brood, koek of gebak.

 

Tot zover de Sprout update van 11 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!