Van Bommel leert Italianen een lesje

Voor ondernemers die hun intellectueel eigendom willen beschermen, is er hoop. Tegen eerdere verwachtingen in heeft schoenenfabrikant Van Bommel de rechtszaak tegen Italiaanse kopieerders van hun schoenen gewonnen. De Amsterdamse rechters stelde Van Bommel op alle punten in het gelijk: ‘Van Bommel is de oorspronkelijke ontwerper van de veel gekopieerde sneakers’. Dit meldt Zibb.nl

De zaak tegen het Zuid-Italiaanse Adelchi loopt al ruim een jaar. De uitspraak werd door de modebranche en andere Nederlandse ondernemers op de voet gevolgd. Doorgaans is het zo goed als onmogelijk om copycats aan te pakken. Producten zijn dan zo vaak gekopieerd dat het moeilijk is te achterhalen wie de schuldige is.

Vorig jaar liep Floris van Bommel in meerdere winkels van onder andere MAKRO en van Woensel aan tegen kopieën van zijn sneakers. Via de rechter liet hij de namaak uit de winkels halen. Tijdens het daaropvolgende kort geding, beweerde Adelchi dat Van Bommel juist de copycat was. Door het grote aantal getuigen, besloot de rechter toen tot een bodemprocedure. Tijdens deze zaak oordeelde de rechter dat Van Bommel voldoende had bewezen dat het intellectueel eigendom van de sneakers wel degelijk van hem was.