Wapenhandel sloopt ondernemerszin

Hebben handelsmissies nog wel zin? Nederlandse bedrijven kunnen geen exportkredietverzekering meer krijgen dankzij een wapenleverantie aan Indonesië.

Exporteren is niet zonder risico. Je weet nooit of bedrijven de rekening kunnen of zullen voldoen. Exporterende bedrijven lenen geld bij de bank om de periode tussen order en betaling te overbruggen. Het is bij ontwikkelingslanden maar de vraag of deze orders betaald worden. De Nederlandse staat springt bij om die risico’s af te dekken middels een exportkredietverzekering. Herverzekeraar Atradius faciliteert deze verzekeringen - de overheid zorgt voor het budget.
Dat klinkt mooi. Helaas stelt de overheid een maximum aan het bedrag dat ze per land afdekt. Het landenplafond is vastgesteld op 1,5 miljard euro.

Actualiteitenprogramma Argos meldt vandaag dat exportkredietverzekeringen ook worden ingezet voor dure en risicovolle wapenleveranties. Scheepswerf De Schelde bijvoorbeeld, financiert haar order van vier Korvetten marineschepen aan Indonesië uit de exportkredietverzekering. Het landenplafond wordt wel erg rap gehaald bij dergelijke transacties. Zo ook het geval voor Indonesië, het geld is op. Civiele orders aan het land kunnen niet meer uitgevoerd worden omdat de exportkredietverzekeringssom is overschreden.

Komende mei gaat minister Brinkhorst op een, naar het zich nu laat aanzien, onzinnige handelsmissie naar Indonesië. 

Beluister de uitzending online op de website van de VPRO.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!