'We besparen bewust niet'

"Menig econoom heeft me verteld dat we 20 procent kunnen besparen. Maar dat doen we bewust niet", stelt uitblinker Skantrae.

 

Wie?

Skantrae, gevestigd in Zevenaar, levert luxe binnendeuren aan met name groothandels en sinds enkele jaren ook aan doe-het-zelfketens. Zo’n 50 mensen ontwerpen, ontwikkelen, vermarkten en distribueren de deuren. De productie vindt (vooral) plaats in Azië, Zuid-Europa en Zuid-Amerika. Algemeen directeur Aalt Schouten (51): “Zouden we zelf de productie doen, dan waren we veel groter. Bij een van onze leveranciers werken 400 mensen alleen al voor ons.” In zijn segment is Skantrae Nederlands marktleider.

 

Best Managed Company

“Op alle 7 onderdelen waarop je wordt vergeleken in deze competitie, scoren wij nu al twee jaar bovengemiddeld. We zijn al jaren zeer consistent met onze strategie bezig, dat valt op. Zo leveren wij onze deuren uit voorraad. Dat doen we omdat we aan de markt communiceren dat we snel leveren. Menig econoom heeft me verteld dat we daar 20 procent op zouden kunnen besparen. Maar dat doen we bewust niet. Sterker nog: we hebben de kredietcrisis gebruikt om extra te investeren in nieuwbouw en verbeterde logistiek, om die voorsprong op onze concurrenten verder uit te bouwen.”

 

Wat leren we daarvan?

“Als je gelooft in een bepaalde strategie, moet je die niet bij de eerste tegenwind laten vallen. Je moet zeker tussentijds wel eens bijsturen, maar als je vandaag vijf mensen ontslaat en er morgen weer zes aanneemt, doe je in onze ogen iets niet goed. Voorwaarde is wél dat je een financiële buffer hebt. Wij nemen hier en daar heus grote investeringsrisico’s, maar dat doen we alleen vanuit een solide financiële basis.”

 

Skantrae is een van de winnaars van Best Managed Companies van businessmagazine Management Team. Zelf meedoen? Aanmelden kan na de klik. Meer informatie is te vinden op bmc.mt.nl.