Wijndebacle

In de zomervakantie ontstaat bij veel mensen een nieuwe hobby: het importeren van wijn. De Kamer van Koophandel organiseert daarvoor speciale seminars.

Op een zonnig terras in Zuid-Frankrijk, nippend aan een fruitige rosé begint de droom. Zou het niet fijn zijn om dit heerlijke wijntje ook in het natte Nederland te kunnen drinken? Mijn buren vinden ‘m vast ook lekker, net als mijn zus. Wim Schraverus, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel Midden-Nederland, wordt in de maanden september en oktober zo'n veertig keer gebeld door particulieren met vragen over de import van wijn. "Ze zitten nog in de vakantieroes en het lijkt hen een leuke hobby om naast hun baan een wijnhandeltje te beginnen."

 

Geen hobby 

Om te voorkomen dat hij steeds hetzelfde verhaal moest afdraaien, organiseert Schraverus bijeenkomsten om wijnliefhebbers weer met beide benen op de grond te zetten. "Er komt veel kijken bij het importeren van wijn. Het is moeilijk om nog onontdekte wijnboeren te vinden, de logistiek en eisen van de douane zijn ingewikkeld en het verkopen van de wijn is lastig. Je kunt het niet als hobby erbij doen, maar moet er je hele ziel en zaligheid in leggen", meent Schraverus, die de bijeenkomsten omschrijft als een positief ontmoedigingsbeleid. "De Kamer van Koophandel heeft ook een sociale functie, we behoeden hiermee mensen voor een debacle."

 

Bijeenkomst

Tijdens de seminars houden het productschap wijn en de douane presentaties over onder andere accijnzen. Een vinoloog vertelt waarom een wijntje op een Frans terras lekkerder smaakt dan thuis op de bank. De bijeenkomsten worden nu alleen nog gehouden in Utrecht (2 oktober) en Hilversum (al geweest), maar vanaf volgend jaar waarschijnlijk ook in Flevoland en Noord-Holland.