Zakendoen tijdens handelsmissie in Spanje (2)

Dorathé van Doorn (Printrun) is nu drie dagen op handelsmissie in Spanje. De reis staat onder leiding van staatssecretaris Karien van Gennip en zakenvrouw van het jaar Esther Raats. Wat levert zo´n reis nu eigenlijk op?

Van Doorn (43) is op zoek naar nieuwe leveranciers voor haar projectbureau in drukwerk, Printrun. Ze bezocht de afgelopen dagen drukkerijen in Madrid en Barcelona.

 

Niet overal werd ze hartelijk ontvangen. Zo merkte ze dat er in eerste instantie wat terughoudend op haar bezoek werd gereageerd. En volgens Van Doorn moesten de mannen nog wennen aan een vrouwelijke ondernemer. "Maar het ijs breekt uiteindelijk wel. Je moet er alleen niet op rekenen dat je ergens iets te drinken krijgt aangeboden."

Naast andere omgangsvormen kwam ze ook wat meer over de markt te weten. "Ik ben erachter gekomen dat de technieken voor direct marketing hier niet of nauwelijks ontwikkeld zijn. Daar liggen dus nog kansen voor ons." 

De 47 vrouwen wisten genoeg aandacht te trekken van de Spaanse pers. Voor Rianne van Velzen, oprichter van een zeepwinkel, kon de timing niet beter. Haar soap factory werd onder toeziend oog van een aantal journalisten door Van Gennip geopend in Magnum Plaza in Barcelona.

Ook binnen de groep heeft Van Doorn contacten opgedaan. Waaronder bedrijven die in de toekomst gebruik willen maken van Printrun. Maar als ik thuis ben ga ik eerst even alles op een rijtje zetten en kijken met welke contacten ik verder zaken wil doen.

 

Meer over ondernemen in Spanje leest u op Sprout International.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!