Zo slagen onderneemsters ook in Arabië

In Doha zijn de meeste studenten vrouwen, maar nog altijd bestaat 93 procent van de Qatarese bedrijfstop uit mannen. Hoe weten ondernemers Elsbeth Blekkenhorst en Daniëlle Duttenhofer binnen die masculiene wereld een bedrijf op te bouwen?

Downtown Doha is allang niet meer louter een plek voor werkende mannen, maar er heerst nog altijd een masculiene cultuur in de Qatarese hoofdstad. In een van 's werelds hoogste gebouwen zijn de werkplekken op de bovenste etages bijna steevast het terrein van mannen. Het bureau Mercer berekende dat slechts 7 procent van de bedrijfstop uit vrouwen bestaat in Qatar. Nederland noteerde in een ander onderzoek onlangs een percentage van 26,7 procent.

Emancipatie in Arabië

Dat beeld moet vertroebelen de komende jaren, want de Qatarese overheid benoemde 'de werkende vrouw' vorig jaar als pijler in zijn vijfjarige toekomstplan. Het volgt daarmee dezelfde ambities als buurland Bahrein. "Gelukkig maar, want de balans aan de top van het bedrijfsleven komt het zakelijk klimaat alleen maar ten goede. De vrouwen in het Midden-Oosten zijn daar aan toe”, zegt Danielle Duttenhofer, sinds januari met Elsbeth Blekkenhorst eigenaar van Global Women Qatar. Hun bureau werft en selecteert Qatarese en buitenlandse vrouwen in Doha voor grote en kleine bedrijven. Hun grotere doel is vrouwen in heel Arabië aan managementposities helpen. “Eerst willen we doorgroeien in Qatar, daarna willen we naar landen in de buurt uitbreiden.” Hun ambities zouden ook ten gunste kunnen komen van Saoedie Arabië, waar volgens de cijfers van het IBR minder dan 1 procent van de vrouwen een topbaan heeft.

Het 'Nederlandse' Global Women Qatar zou heel goed voor 'Sex & The City' in Qatar kunnen zorgen. Het heeft een half jaar na haar start al twintig vaste corporate klanten, die op zoek zijn naar gekwalificeerd vrouwelijk personeel in industrieën zoals finance, luchtvaart, telecom en engineering. Daarnaast vormen Blekkenhorst en Duttenhofer het toekomstbeeld waar de Emir van Qatar, HH Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, en zijn vrouw HH Sheika Mozah Bint Nasser Al-Missned, naar streven: de twee zijn niet alleen vrouw, ze zijn ook nog onderneemsters én ze helpen vrouwen met hun carrière. "Wij zijn de enige vrouwenrecruitmentservice in de stad", zegt Blekkenhorst. "Tik 'women', 'recruitment' en 'Qatar' in op Google, en wij komen bovenaan in de zoekresultaten."

8 tips

Hoe hebben de onderneemsters hun bedrijf zo snel weten op te bouwen? Blekkenhorst en Duttenhofer, die in Nederland een carrière als accountancyspecialist en fiscaal juriste opbouwden, delen samen met Sprout acht tips:

  • 1. Bezoek zoveel mogelijk events

"We worden dus vaak gevonden via Google", vertelt Duttenhofer. "Maar veruit het meeste werk halen we uit netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Doha is wat dat betreft vergelijkbaar met een dorp. Inmiddels zijn we naar zoveel beurzen en netwerkgelegenheden geweest, dat mijn man er moe van wordt dat ik telkens mensen op straat moet groeten", lacht ze.

  • 2. Houd rekening met veel papierwerk

"Het is niet gemakkelijk om je eigen bedrijf op te richten in Qatar. Daar komt veel papierwerk bij kijken",  zegt Duttenhofer, die het geluk heeft dat ze samen met Blekkenhorst over veel juridische en boekhoudkundige kennis beschikt. “Je moet ten eerste een betrouwbare native uit Qatar zien te vinden, die 51% van de aandelen in je bedrijf heeft. Denk goed na over je keuze, want er zijn ook jonge jongens van 20 die zichzelf daarvoor aanbieden. Daarnaast moet je ook rekening houden met veel onderlinge contracten; shareholders agreements”, die de nodige aandacht van je vergen.”

  • 3. Verwacht geen communicatie van de klant

Blekkenhorst: "We hebben al meerdere malen zoekopdrachten van bedrijven naar specifiek personeel gekregen, waar je tevergeefs voor aan het werk blijkt te gaan. Zonder je te informeren blijken ze in de tussentijd al via een ander bureau personeel gevonden te hebben. Het is helaas het snelle leven dat bij een corporate wereld als die van Doha past. Alles moest gister gebeuren. Aan de andere kant laten betalingen vaak lang op zich wachten. Twee maanden is daarbij niet ongewoon, maar het gebeurt wel. Gelukkig!"

  • 4. 'Vrouw zijn' kan voordelen opleveren

Dat mannen bijna alle topposities bezetten, kun je ook in je voordeel gebruiken. Blekkenhorst en Duttenhofer komen relatief simpel binnen bij bedrijven, juist omdat ze vrouw zijn. Blekkenhorst: "Of wij hier van onze vrouwelijke charmes gebruik kunnen maken? Ja. Er zijn weinig vrouwelijke ondernemers, dus dan val je ook eerder zo op. Dikwijls lukt het ons om meteen een verkennend gesprek te plannen met de hoogste manager.” Overigens moet een onderneemster nu niet meteen te gemakkelijk gaan denken over de mogelijkheden in Qatar. Blekkenhorst: "Het scheelt heel erg dat ik in Qatar een managerfunctie bij PwC had en dat Daniëlle als fiscaal jurist bij IFS in Doha heeft gewerkt. Daardoor nemen ze je automatisch serieuzer."

  • 5. Let op etiketten

Blekkenhorst: "Helaas is in het verleden een talentvolle kandidaat van ons afgewezen, omdat die haar benen over elkaar deed en zo haar voetzolen liet zien tijdens haar sollicitatiegesprek. Dat is een belediging in Qatar. Het gaat hier heel erg over respect tonen aan een ander.”

  • 6. Correcte kleding

Over respect gesproken: Qatar is vooropgesteld een islamitisch emiraat en het is daarom raadzaam om je uit beleefdheid niet opzichtig te kleden. Neem daarom ook de kledingvoorschriften in je op.  Voor vrouwen geldt dat het dragen van een korte rok niet verstandig is. Het dragen van mouwloze jurken, korte broeken of doorschijnende truitjes kun je ook beter vermijden

  • 7. Bureaucratie

Verwacht niet in een geolied apparaat binnen te stappen waar alles logischerwijs wordt afgewikkeld. Er komt ontzettend veel bij kijken om je eigen bedrijf in Qatar op te zetten, van een betrouwbare lokale sponsor, eigen kapitaal en het nodige papierwerk om je licenties te verkrijgen. "Om dit voor elkaar te krijgen moet je erg assertief zijn en niet schromen om overal naar binnen te stappen en een praatje te maken met de lokale overheidswerknemers om alles voor elkaar te krijgen. Het is hier “ the Wild West” en dat heeft ook zijn charmes. Daarom is hier van alles mogelijk. Kun je tegen de nodige frustraties en zegeningen, dan is ondernemen in Qatar misschien wel iets voor jou."

  • 8. No drugs, smoking and alcohol

Helemaal Sex & The City zal het nooit worden in Qatar. Er zijn strikte regels rond het drinken van alcohol. Rijden onder invloed is een ernstige overtreding, evenals het gebruiken van drugs. Qatar hanteert dan een zerotolerancebeleid. Was dat alles? Nee, misschien belangrijker om te melden is nog wel dat roken in openbare ruimtes verboden is en beboet wordt.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!