Zo verwerkt Werner Vogels (tweede man bij Amazon) de verkiezing van Trump

Werner Vogels

Nederlander Werner Vogels (58) is de op een na hoogste baas (CTO) bij een van de grootste bedrijven van Amerika: Amazon (280.000 werknemers wereldwijd)  Sprout spreekt hem op de Websummit in Lissabon, de stad waar Vogels zo’n 25 jaar geleden als onderzoeker werkte. ‘Op Wikipedia staat Porto, maar dat klopt niet. Ik heb het wel eens willen wijzigen maar je mag dat niet zelf doen van Wikipedia.’

Het moet nog flink nadreunen in Silicon Valley dat Donald Trump de nieuwe president van het land wordt. Barack Obama zag de regio als de economische motor voor een nieuwe banen. Smartphones, laptops en sociale netwerken zijn net zo belangrijk geworden voor de wereld als olie en auto’s. Bedrijven als Amazon ( met het hoofdkantoor in Seattle), Apple, Facebook, Google en Microsoft staan in het rijtje van hoogstgewaarde bedrijven ter wereld.  Maar Trump kijkt heel anders tegen de Valley aan. Als het aan hem ligt worden de IPhones dadelijk weer in Amerika gemaakt. En hij dreigde Jeff Bezos van Amazon met een rechtszaak omdat Amazon z’n machtspositie misbruikt.

De techsector op zijn beurt moet weinig van Trump hebben. De Republikein haalde in de regio ten zuiden van San Francisco nog geen 20 procent van de stemmen. Wat betekent de verkiezing van Trump voor Silicon Valley? ‘‘Niemand weet nu precies wat er gaat gebeuren. Ik wil er op persoonlijke titel wel over kwijt dat ik erg verrast was. Ik vind het vooral opvallend dat de Democraten zelf niet zijn gaan stemmen. De afgelopen twee verkiezingen zijn er steeds ongeveer net zoveel Republikeinen gaan stemmen. Het zijn de Democraten die zijn thuisgebleven. In die zin hebben ze het zichzelf aangedaan.’

Sommige techondernemers, zoals een van de grote investeerders achter Uber, zeggen: snij ons maar los van de rest van Amerika. Wij gaan onze eigen staat wel oprichten. Goed idee, een Califrexit?

‘Natuurlijk niet. Democratie is dat je de keuze van het volk volgt. Je kunt wel vraagtekens zetten of de electorale democratie zoals we die nu hebben goed werkt. Maar feit is dat we de komende vier jaar een Republikeinse president hebben en we zullen met Trump moeten werken.’

Misschien is er zoveel onvrede omdat er zo weinig beweging zit in de Amerikaanse economie. De Amerikaanse econoom Robert Gordon zegt: De ongelijkheid groeit, ook omdat we de echte grote innovaties, die tot een grote, brede welvaart hebben geleid voor álle Amerikanen wel gehad hebben.

‘Nonsense. Je mag je afvragen of de innovaties juist niet te snel gaan. Drie jaar geleden hadden we het over zelfrijdende auto’s en zei iedereen: is dat echt mogelijk? En nu rijden ze. ‘

Dit is Amazon

Amazon is bij het grote publiek bekend door de grote internetwinkel, maar het bedrijf schuift steeds meer op naar het beheren van de 'cloud', waar bedrijven hun data kunnen opslaan. De tak AWS ( Amazon Web Services) groeide het afgelopen kwartaal naar 3,2 miljard dollar, een stijging van 55 procent ten opzichte van vorig jaar. Jeff Bezos blijft flink investeren om hard te kunnen blijven groeien. Zo worden er miljarden geïnvesteerd in de persoonlijke assistent Echo, die luistert naar de naam Alexa.

Ondanks enorme omzetcijfers blijft de winst bescheiden: in het derde kwartaal kwam die uit op 252 miljoen, een verdrievoudiging. De omzet kwam uit op 32,7 miljard dollar, bijna 30 procent hoger dan de 25,4 miljard dollar in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar.

Nou, ik keek als kind al naar Knight Rider. We hebben het er juist al decennia over?

De realiteit is dat veranderingen in technologie echt heel snel gaan. Het kan wel zijn dat mensen er steeds makkelijker aan gewend raken. Er komt steeds meer informatie op mensen af.  Er zijn heel veel innovaties gaande. We hebben het nu over naar Mars gaan, over commerciële ruimtevaart. Maar kijk ook naar hoe de gezondheidszorg verandert. Hoe de overheid transformeert van een intuïtieve organisatie naar een data gedreven overheid. De rol van data wordt in elke sector steeds belangrijker.

We hebben bij de Amerikaanse verkiezingen gezien dat Big Data geen betrouwbare voorspelling heeft gegeven. Zit er niet veel hype rond Big Data?

Daar gaat het toch niet om? Het is garbage in, garbage out. Het gaat natuurlijk wel om de kwaliteit van je data. Ik heb net met een groot vervoersbedrijf gesproken. Ze wisten niet eens hoeveel lege containers ze hadden. Ze deden maar wat. Nu hebben we al die containers precies kunnen monitoren. Blijkt dat ze 300 procent teveel containers over de oceaan hebben rondvaren.

Ander voorbeeld: We hebben net samen gewerkt met General Electric voor een groot project in een ziekenhuis. De patiënt krijgt een bandje om en dan volgen wij die patiënt met z’n hele rondgang door het ziekenhuis. En weet je waar de patiënt nou de meeste tijd doorbrengt? Wachtend voor de lift! Want het ziekenhuis is zo gegroeid dat het ene röntgenapparaat ergens in de kelder staat en de MRI scan in de tuin.

Door een ziekenhuis op basis van die data te reorganiseren kan dat ziekenhuis tienduizend patiënten meer helpen en 2 miljoen dollar per jaar besparen. Als je wilt opschalen, moet je niet meer vertrouwen op je intuïtie, maar op dit soort analyses

Wat kunnen MKB bedrijven verwachten op het gebied van nieuwe diensten in de cloud?

Eind deze maand presenteren we in Las Vegas op AWS Re onze nieuwe diensten op het gebied van Web Services. Dat is net zo groot als dit. Daar lopen 50.000 mensen rond, 100.000 mensen volgen de livestream. Dan zullen we veel nieuwe aankondigingen doen.

Sinds september is Echo in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar. Ik hoor dat Echo binnenkort ook naar Nederland komt?

Oh ja? Haha. Fijn voor je. Maar daar kan ik niets over zeggen, daar doen we een aparte aankondiging voor als het zover is.

Begin volgend jaar?

Geen idee.

Zou je ooit nog iets heel anders willen doen of is dit een baan voor het leven?

Oh man, er is nog zoveel te doen! Ik heb de tijd van m’n leven. Neem deze Websummit. Hier lopen 50.000 van mijn klanten rond. Zelfs als ik mezelf 20 keer kloon kan ik ze niet allemaal spreken om te horen hoe ze onze diensten gebruiken en wat we beter kunnen doen. We werken aan zoveel nieuwe producten en diensten. Ik vermaak me prima.

Hella Hueck is verslaggever voor onder meer RTL Z, WNL en Sprout.