Internetbeveiliging - Wie is de beste?

Software voor internetbeveiliging, die moet gewoon werken natuurlijk. Maar gaat dat in de praktijk goed? We hielden een peiling onder Sproutlezers. Wat blijkt: ondernemers zijn niet bepaald tevreden over hun internetbeveiliging. Zelfs de best beoordeelde aanbieder - Microsoft - scoort maar een magere 6,5.
De overall rapportcijfers:

1. Microsoft 6,5
2. Avast 6,2
3. Norman 6,0
4. AVG 5,9
5. Eset Smart Security 5,7
6. F-Secure 5,3
7. Symantec (Norton) 5,3
8. McAfee 5,2

Trojaanse paarden, wormvirussen, ddos-aanvallen; je hebt er misschien weleens last van gehad. Ellende die je kunt tegenhouden aan de adsl-poort door gebruik te maken van internetbeveiligingssoftware. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van die software? Als je naar pakketten voor internetbeveiliging gaat kijken, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn tientallen, misschien wel honderden leveranciers. Die bieden gratis pakketten, maar ook pakketten die oplopen in prijs tot over de honderd euro per jaar. Inhoudelijk doemen er ook veel vragen op, want je kunt je computer zwaar beveiligen of alleen een beetje, en je kunt de software alles automatisch laten doen of zelf handmatig aan de slag gaan. Wat is wijsheid?

Checklist internetbeveiliging

Internetbeveiliging draait in de basis om het herkennen van zogenaamde malware, software die schadelijk is voor je computer. Malware – een verzamelnaam voor foute software als trojans, wormen en spyware – kun je zelf binnenhalen door ‘foute’ sites te bezoeken (porno, cracksites, sites met gratis mp3’s), of met het downloaden van bestanden uit je mail of van usb-sticks en dergelijke. Je kunt schade voorkomen door een virusscanner te installeren die malware herkent, en een firewall gebruiken om te voorkomen dat kwaadwillende personen bijvoorbeeld een ddos-aanval op je loslaten. Vaak koop je een alles-in-1-pakket dat zowel een virusscanner als een firewall bevat, en daar bovenop worden vaak extraatjes aangeboden zoals een antispam- of phishingfilter.
In de aanschaf van internetbeveiligingssoftware kun je op een paar punten letten. Allereerst: op hoeveel pc’s of laptops kun je de software draaien? Heb je meerdere licenties nodig en kun je een financieel gunstig pakket kopen, of wil je er juist maar één? Daarnaast: is de software in het Nederlands verkrijgbaar? Dat is niet vanzelfsprekend, maar wel zo makkelijk in gebruik. Ook is het raadzaam om te kijken in hoeverre het programma je computer en internetverbinding beïnvloed in gebruik, omdat de software de boel nog wel eens wil vertragen.
Twijfel je over de aanschaf van een bepaald pakket? Neem dan de trialversie, die kun je vaak twee of drie weken proberen zonder meteen de volle mep te hoeven betalen. Betaalde varianten kosten over het algemeen tussen dertig en vijftig euro per licentie per jaar, maar er zijn ook uitschieters die richting honderd euro per licentie gaan. De gratis versies bevatten vaak veel reclame voor hun (betaalde) producten.

Minder gevaar met Mac

Wat is de ervaring van ondernemers met internetbeveiligingssoftware? We vroegen het aan onze lezers in een kleine peiling. Vrijwel alle ondernemers maken gebruik van de software, zo blijkt daaruit. Slechts negen van de 133 respondenten hebben geen internet security. Daarvan voegden meerdere ondernemers de opmerking toe geen beveiliging nodig te hebben omdat ze op een Mac-computer werken. Niet verrassend, want voor de Mac zijn vooralsnog veel minder bedreigingen; volgens een onderzoek van beveiligingsbedrijf AegisLab zijn er in 2011 maar 58 nieuwe vormen van malware ontdekt voor het besturingssysteem Mac OS X, tegenover veertien miljoen (!) voor Windows.
Microsoft scoort goed
Er zijn veel aanbieders van internetbeveiligingssoftware, maar acht namen springen eruit in het Sproutonderzoek: Microsoft, Avast, Norman, AVG, Eset Smart Security, F-Secure, Symantec (anti-virussoftware Norton) en McAfee, met een ‘marktaandeel’ variërend van 7 tot 25 procent. AVG is het populairst bij Sproutlezers: 25 procent van de respondenten maakt er gebruik van, gevolgd door Symantac (19%) en Norman (10%).
We vroegen lezers om hun internet security aanbieder cijfers te geven. Daaruit komt Microsoft uit de bus als winnaar, met een totaalcijfer van 6,5. De overall verschillen zijn niet groot; alle partijen schommelen met een cijfer rond 5 à 6. Op de losse onderdelen - prijs, betrouwbaarheid, service en gebruiksgemak - zijn wel grote verschillen te zien. Zo scoort Microsoft veel beter op het gebied van prijs en gebruiksgemak dan ‘verliezers’ McAfee, Symantac en F-Secure, die op deze gebieden een onvoldoende halen. Avast doet het op alle vlakken vrij goed, met een 6,0 voor prijs, 5,0 voor service, 6,1 voor gebruiksgemak en 8,0 voor betrouwbaarheid.

Software vergt capaciteit

In de bottom line willen ondernemers gewoon dat hun internetbeveiliging werkt, en dat ze er niet teveel van merken. ‘Valt je niet onnodig lastig’ wordt als een groot pluspunt gezien. Niet teveel ergerlijke meldingen over gevaren en updates, maar gewoon een programma dat op de achtergrond draait en niet teveel denkkracht van de computer vergt zodat ze lekker kunnen doorwerken. Want dat laatste is een veelgehoorde klacht: de programma’s kunnen veel capaciteit vragen bij het ophalen van updates of tijdens het draaien van een virusscan, waardoor de computer in snelheid naar beneden gaat. Daarnaast vinden veel ondernemers dat de software gebruiksvriendelijker kan, bijvoorbeeld met een goede handleiding of betere ondersteuning, omdat de software vaak als ingewikkeld wordt gezien.Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!