Internetwinkels blijven groeien

Ondernemersnieuws vandaag: internetwinkels blijven groeien, debat Obama en Romney wordt geanalyseerd met Wageningse software, en startup ooVoo haalt 7 miljoen gebruikers in 100 dagen.

1. Internetwinkels blijven groeien

Ondanks de crisis heeft de retailsector haar omzet zien stijgen afgelopen jaar. Vooral postorderbedrijven en internetwinkels deden het goed: zij haalden in augustus van dit jaar gemiddeld 9 procent meer omzet dan vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt. Ook de voedings- en genotmiddelenwinkels zagen hun omzet met 7 procent toenemen. Minder goede tijden zijn het voor winkels in woninginrichtingsartikelen, evenals textielwinkels en modezaken.

2. The Founder Instituut breidt snel uit in Europa

The Founder Institute heeft vijf nieuwe accelerators aangekondigd in Europa en gaat testen in nog eens vijf Europese steden. Naast de bestaande chapters in Amsterdam, Parijs, Berlijn en Brussel, kunnen early-stage bedrijven zich nu aanmelden voor Zagreb, Helsinki, Istanbul, Rome en Kiev. In Barcelona, Lissabon, Londen, Zurich, en Warschau worden nieuwe programma’s getest. Oprichter Adeo Ressi wil daarmee zo’n 250 europese bedrijven lanceren in 2013, die samen voor duizend banen per jaar kunnen zorgen.

3. Overheidsstimulans mogelijk voor kwart van bedrijven

De overheid trekt 2,8 miljard euro uit om bedrijven in negen topsectoren te stimuleren, zo werd eerder al bekend gemaakt in de begroting van 2013. Het gaat om de sectoren logistiek, life sciences, hightech, creatieve industrie, energie, water, chemie, tuinbouw en agrofood. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed alvast een nulmeting in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, met cijfers van 2010. Wat blijkt: een kwart van alle Nederlandse bedrijven - zo’n 260.000 - valt onder dit topsectorbeleid.

4. Obama en Romney geanalyseerd met Wageningse software

Het Wageningse bedrijf Noldus Information Technology staat momenteel in de spotlights in Amerika vanwege hun 'FaceReader', die door analisten en onderzoekers gebruikt worden om de debatten tussen Obama en Romney te bestuderen. Want primaire emoties, die te zien zijn in gezichtsuitdrukkingen, geven veel informatie weg over onderbewuste processen. Onder andere CNN besteedde aandacht aan het bedrijf, dat software ontwikkelt om het gedrag van mensen en dieren te analyseren, meldt FD

In deze video van CNN kun je zien hoe de software werkt:

5. Zeven miljoen gebruikers in 100 dagen

Zelden haalde een startup in zo’n korte tijd zoveel gebruikers binnen. ooVoo, een ‘social video-chat company’ uit New York, heeft zeven miljoen gebruikers verzameld in honderd dagen tijd, meldt VentureBeat. De startup biedt mensen een videochatdienst waarmee je met twaalf vrienden tegelijk kunt chatten, via Facebook, web, desktop, iOS en Android apps.

6. Ondernemers in de bouw ontslaan goedkoop

Veel bouwbedrijven voeren een trucje uit om goedkoop van hun vaste medewerkers af te komen. Ze vragen faillissement aan voor hun bedrijf, zodat ze onder de ontslagvergoeding uit kunnen komen, en nemen het ontslagen personeel vervolgens aan als zzp’er. Dat meldt Wilco Veldhorst, regiobestuurder bij FNV Bouw, tegenover het AD. Veldhorst pleit ervoor dat de overheid wetgeving aanpast om het misbruik tegen te gaan.

7. En dan dit: ondernemersstellen

Het is niet makkelijk, een relatie aangaan met iemand die net als jij een eigen bedrijf heeft, of zelfs samen een bedrijf starten. Maar het gebeurt regelmatig, denk maar aan onze ‘eigen’ Raymond Cloosterman (Rituals) en Colette Cloosterman-Van Eerd (Jumbo). Mashable brengt tien bekende en minder bekende techkoppels in beeld.

 

Tot zover de Sprout update van 17 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Karin Husslage was hoofdredacteur van Sprout tot april 2015

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!