Dit waren de best (en slechtst) presterende sectoren van 2019

Túúrlijk, achteraf is het makkelijk praten, maar toch: in welke branches had je afgelopen jaar het beste je geld kunnen inzetten?

2019 werd het mooiste beursjaar van het decennium, kopte de Volkskrant gisteren. Van de AEX tot de S&P 500: ze stegen met tientallen procenten. Welnu, waar had je je geld op moeten inzetten om tegen het einde van 2019 mooie winsten te behalen?

Dat wilden ze weleens weten bij het Amerikaanse zakenblog Visual Capitalist. In onderstaande infographic verzamelden de analisten van het blog alle informatie die er over verschillende branches te vinden was, en daar komt de volgende top 5 beste branches uit. Ze keken hierbij naar S&P 500-bedrijven.

Chips

De best presterende branches waren die van de halfgeleiders en chips, kredietservices, aerospace, elektra en machinerie. Chipbedrijf AMD was met een koersstijging van 146,6 procent het best presterende bedrijf uit deze branches. Apple volgde met een koerswinst van 84,8 procent.

Maar er waren ook verliezende sectoren. In de top 5 minst succesvolle branches stond de oliebranche met stip op nummer 1. Deze wordt opgevolgd door die van wireless communicatie, banken (in dit voorbeeld: banken van buiten de VS), kleding en de telecombranche (ook hier wordt gekeken naar bedrijven buiten de VS). Kledingbedrijf Gap was de absolute verliezer van al deze branches, met een koersdaling van 30,8 procent.

Netflix

Het best presterende aandeel van de gehele jaren ‘10 was trouwens dat van Netflix, het streaming-platform voor films, series en documentaires. Had je eind 2009 in totaal 100 dollar in het bedrijf geïnvesteerd in Netflix, dan had je 10 jaar later 3.867 dollar bij elkaar gespaard.

Visual Capitalist

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl