Hoe een ondernemer 35 miljoen dollar ophaalde in 24 seconden

Als ceo van Mozilla moest Brendan Eich (55) het veld ruimen, maar met zijn nieuwe bedrijf haalt hij razendsnel kapitaal op.

De Amerikaanse Eich van software-startup Brave deed afgelopen week iets waar ondernemers alleen maar van kunnen dromen; hij haalde 35 miljoen dollar aan groeigeld op in minder dan, jawel, 30 seconden. Hij richtte zich bovendien niet tot kapitaalkrachtige venture capitals, maar simpelweg tot doodnormale tech-liefhebbers.

Blockchain

Hoe hij het deed? Door een vorm van blockchaintechnologie te gebruiken, genaamd Ethereum. Hiermee wist hij een eigen munteenheid te maken; de BAT (Basic Attention Token). Hij stelde op 31 mei een miljard tokens beschikbaar en deed dit via een zogeheten ICO, wat staat voor initial coin offering. De animo voor zijn ‘product’ bleek gigantisch, en al in 24 seconden had Brave omgerekend 35 miljoen dollar aan groeigeld opgehaald.

Met Brave wil Eichman de advertentiemarkt op internet veranderen. Zo werkt de Brave-browser met een ingebouwde adblocker, die buiten de industrie om aangeeft welke reclame kan worden getoond. Brave koopt de advertenties zelf in, en maakt hierbij gebruik van de interesses van gebruikers. Uitgevers kunnen 55 procent van het bedrag van de advertenties verdienen.

JavaScript

De in Pitsburgh geboren Eich werkt al zijn hele leven in de tech-industrie. In 1995 kwam hij aan de bak bij softwarebedrijf Netscape, waar hij aan de voet stond van JavaScript. Hij bouwde hiermee meteen een reputatie als technisch vernieuwer op.

Eich was in 1998 een van de mede-oprichters van open-sourcebedrijf Mozilla; de onderneming achter browser Firefox. Na jaren in zijn rol van techneut te hebben gezet, werd hij er in 2005 cto en in 2014 ceo.

Problemen

Als ceo kreeg hij het echter direct moeilijk. Nadat bleek dat hij 1000 euro had gedoneerd aan een Californische stichting die agendeerde tegen het homohuwelijk, kwam hij onder hevige kritiek te staan.

Brendan Eich stelde voor gelijkheid bij Mozilla te zijn, maar werd niet geloofd

Eich bleef achter zijn donatie staan, maar schreef in een blog dat hij bij Firefox juist gelijkheid wilde promoten. Die ietwat ongeloofwaardige boodschap kwam niet aan, en Eich kreeg te maken met een online-haatcampagne. Ook dreigde een grote online datingsite te stoppen zijn service aan te bieden aan Firefox-gebruikers als Eich niet terugtrad.

Brave

Dit deed hij uiteindelijk. Nog geen maand nadat Eich ceo was geworden, verliet hij Mozilla. De techneut stelde in een blog dat hij onder deze omstandigheden geen goede leider zou kunnen zijn.

Wars van de politieke discussie waarin hij was beland, besloot Eich een nieuw bedrijf op te richten: Brave. Hij wist al snel 2,5 miljoen dollar bij angel investors op te halen. Met zijn nieuwe blockchain-investering laat de man met de achterhaalde denkbeelden over liefde zien dat hij wel vooruitstrevend is gebleven op tech-gebied.

(foto Brendan Eich: Darcy Padilla)

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl