'Investeren in innovatie loont echt'

EINDHOVEN (ANP) - Investeringen van bedrijven in onderzoek en ontwikkeling dragen bij aan de economische groei in Nederland. Elke euro die wordt uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling leidt tot een verhoging van het bruto binnenlands product met minimaal 2,30 euro, al kan dat jaren duren.

Onderzoekers van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies hebben dat naar eigen zeggen voor het eerst aangetoond met berekeningen. ,,De resultaten bevestigen dat innovatie een kwestie van een lange adem is'', concluderen ze.

De onderzoekers willen aantonen dat investeringen in innovatie nodig zijn voor de toekomst van de Nederlandse economie. Het onderzoek De Staat van Nederland Innovatieland werd woensdag in Eindhoven aangeboden aan de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Nederland scoort tot dusver goed op internationale lijstjes over innovatiekracht. In 2012 werd in Nederland in totaal 12,9 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, waarvan 7,3 miljard euro door bedrijven. Dat is een verbetering vergeleken met vier jaar geleden en boven het Europees gemiddelde, maar nog ver van de doelstellingen van het kabinet in 2020.