Investeringsfonds Henk Keilman failliet

Ondernemersnieuws vandaag: investeringsfonds van Henk Keilman is failliet, hoe een surfer de perfecte YouTube-camera uitvond, en het geklungel bij Puma. 

1. Rig Investments van Henk Keilman is failliet

De investeringsmaatschappij Rig Investments, waarmee de bekende ondernemer/investeerder al sinds 1994 aan de weg timmert, is failliet. Dat weet zakenblad Quote te melden. Er waren onbetaalde rekeningen bij een voormalige advocaat en een consultant, die vervolgens het faillissement hebben aangevraagd. Keilman zegt in een reactie dat hem onrecht is aangedaan, dat er wel liquiditeitsproblemen zijn, maar dat de bezittingen nog steeds hoger zijn dan de schulden. Hij wil het faillissement ongedaan laten maken. "Er zijn wel liquiditeitsproblemen", citeert Quote hem.

2. Deezer in, Spotify out?  

Het speelveld kan snel veranderen. Spotify-uitdager Deezer, Franse streamingdienst die het afgelopen jaar als een raket is gegaan door zich aan Facebook te koppelen, heeft in Amerika de investeringsdeal van zijn leven binnen gehaald. Streaming-koning Spotify, dat hard heeft moeten vechten voor zijn toegang tot de Amerikaanse markt, heeft juist een bak kritiek over zich heen gekregen. Een analist stelt dat het verdienmodel van de Zweden zo lek als een mandje is. Van iedere verdiende dollar gaat 98 cent naar 'de industrie' terug. Leuk: een collega van MT kreeg Spotify te pakken. Spotify zegt: de teruggave is 'maar' 70 cent, en dat valt mee.      

3. Nick Woodman vindt tijdens surfen zijn Go Pro-camera uit   

Bij Inc een verhaal dat je niet mag missen. De Amerikaan Nick Woodman wilde koste wat kost succesvol ondernemer worden, maar hij zag zijn dot.com-bedrijf in rook opgaan. In 2002, hij was toen 26, ging hij daarom maar doen wat hij leuk vond: surfen in Australië. Daar kwam hij bij toeval op het idee om een camera aan zijn lichaam te binden. Het idee levert hem inmiddels een miljoenenbusiness op. Zijn Go Pro-camera's zijn inmiddels wereldwijd een standaardoplossing voor het filmen van extreme sporten en worden veel gebruikt voor semiprofessionele YouTube-films. Zijn advies: jaag niet obsessief een ideaal na, doe wat je leuk vindt en heb oog voor toevalligheden. 

4. Les uit de perikelen bij Puma: blijf nooit op het pluche zitten

De gloriejaren van de Duitse sportkledingfabrikant zijn volgens sommigen voorbij. Het merk, dat ooit is ontstaan als afsplisting van Adidas - twee broers konden het niet eens worden- moet vernieuwen. Dat lukt niet.  Het komt misschien wel omdat Jochen Zeitz, de man die er bijna 20 jaar de baas was en het merk groot heeft gemaakt, begin dit jaar zelf zijn opvolger aanwees en zich vervolgens verantwoordelijk maakte voor het toezicht. Het zal je niet verbazen dat Zeitz nu opeens alle hervormingspogingen begint af te kraken. Het is een ongehoorde situatie in het verder zo formele Duitse ondernemerslandschap, analyseert Handelsblatt. 

5. Adwords-campagne voortaan op de pof   

Ondernemers/website-eigenaren in de Verenigde staten en Engeland kunnen vanaf deze week hun Adwords-campagne via krediet inkopen bij Google. Klanten kunnen bedragen tussen de 150 euro en 75.000 euro lenen bij de zoekmachine. Het treedt daarmee in de voetsporen van Amazon, die recent een vergelijkbare stap richting kredietverstrekking zette. De zakensite Z24 vroeg Google of er eventuele kredietplannen voor Nederland in de maak zijn. Antwoord: noch een bevestiging, noch een ontkenning. 

6. Textielketen Ten Hoor maakt doorstart

Het ondergoedbedrijf van Henk ten Hoor is gered. Eigenaren Martin en Hielke ten Hoor zagen vorige week geen andere mogelijkheid dan het aanvragen van surseance van betaling voor hun 103 textielfilialen. De onderneming kan echter een doorstart maken, zo schrijft het Financieele Dagblad. Romani Beleggingen wil volgens de curator 60 van de 103 winkels voortzetten. Daardoor zullen 250 van de 425 medewerkers hun baan kunnen behouden.

7. En dan dit: sex sells, dacht een Duitse drankenfabriek  

G-Spirits, de Duitse maker van sterke drank belooft klanten dat elke druppel van zijn huidige aanbod over de borsten van Alexa Varga, een Hongaars Playboymodel is gegoten. G-Spirits verkoopt rum, whisky en vodka. Een fles Varga- special edition kost 139 euro en het is zolang de voorraad strekt (5000 stuks). Natuurlijk gewoon een erg slimme campagne om je merk onder aandacht te brengen:

Tot zover de Sprout update van 9 oktober 2012 . Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!