Jay-Z lanceert Spotify-concurrent; Amsterdam ArenA start bezorgdienst

7 need to knows dinsdag

Ondernemersnieuws vandaag: rapper Jay-Z komt met streaming muziekdienst waar artiesten eigenaar van worden, Nederlandse ondernemer (20) ontwikkelt Ebolabestendig tablet en Nederlandse taximarkt ‘vernieuwt’ met AppAcab.

1. Startup bezorgt eten in Amsterdam ArenA

De Amerikaanse startup SeatServe levert Amsterdam Arena de techniek waarmee voetbalijkers eten en drinken bij hun stoel kunnen laten bezorgen. De dienstverlening wordt geïntegreerd in de bestaande ArenA Catering app. Niet alleen kleine versnaperingen zijn te bestellen, ook merchandising, en dat is een van de speerpunten van oprichter Shay Dadush: zodra er een goal wordt gescoord kan het voetbalshirt van de scorende spits kortstondig met korting worden aangeboden. SeatServe is tot nu toe zelf gefinancierd maar is bezig met een eerste investeringsronde.

2. Jay-Z opent aanval op Spotify

Coldplay, Taylor Swift, Madonna en Daft Punk tekenen allemaal voor de nieuwe muziekstreamingdienst van rapper Jay-Z - die deze maand het platform Tidal overnam voor 54 miljoen dollar. Tidal belooft artiesten dubbel zoveel royalty's te betalen als bestaande diensten. In tegenstelling tot Spotify heeft Tidal geen gratis variant, maar een standaard abonnement van 9,99 dollar per maand en een van 19,99 dollar per maand voor muziek van CD-kwaliteit. De dienst telt wereldwijd 17.000 betalende gebruikers, tegenover 15 miljoen betalende klanten voor Spotify.

3. Nijmeegse ondernemer (20) komt met Ebolabestendig tablet

De twintigjarige ondernemer Pim de Witte heeft in samenwerking met Artsen zonder Grenzen en Google een tablet ontwikkeld die bestand is tegen Ebola besmetting. De Witte, die na de verkoop van zijn gamebedrijf Soulsplit in Miami is beland, ontwikkelt met Whitespell oplossingen voor goede doelen. Tegen EenVandaag vertelt De Witte dat de tablet dankzij een speciaal omhulsel in chloor is te wassen en daarmee wordt gedesinfecteerd: ‘Er zit een groot gat tussen wat er kan en wat er is en daar wil ik inspringen.’

4. Taximarkt vernieuwt: bedrijven lanceren AppAcab

De taxicentrales van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam komen met een heuse app waarmee je in de steden je taxi kunt bestellen: AppAcab. Met de app kun je ook de chauffeur beoordelen en betalen via iDeal of Creditcard. Volgens initiatiefnemer Sjaak de Winter is de app geen reactie op concurrenten als Uber - de bedrijven zouden al twee jaar geleden begonnen zijn met de ontwikkeling, nog voor Uber in Nederland kwam. Het bedrijf heeft eveneens niets te maken met de Amerikaanse naamgenoot.

5. Tim Cook haalt uit naar anti-gaywetgeving

Apple CEO Tim Cook heeft in de Washington Post uitgehaald naar de recente wetgeving in de Amerikaanse staat Indiana die het mogelijk maakt homoseksueel personeel te weigeren. Cook, die onlangs zelf bekend maakte homoseksueel te zijn, vindt deze ontwikkeling ‘zeer gevaarlijk’ en ‘slecht voor het bedrijfsleven’. Volgens Cook is zijn stellingname niet politiek of religieus, maar is het een kwestie van 'hoe wij als mensen met elkaar omgaan’. Ook Salesforce-CEO Marc Benioff besloot na de wetgeving geen zaken meer te doen met Indiana.

6. KPMG wil af van mkb-dienstverlening

Accountantskantoor KPMG wil de salaris- en pensioenadministratie voor mkb’ers verkopen aan het softwarebedrijf EBPI, zo schrijft het FD. De dienstverlenging is grotendeels geautomatiseerd en zou daarom beter passen bij de Haagse IT-club. Bij KPMG zou langer de discussie gaan of dienstverlening aan het mkb wel winstgevend genoeg is. Voorlopig blijft het bedrijf, een van de vier grootste accountancykantoren van Nederland, de jaarrekeningcontrole wel doen van deze klantengroep.

7. En dan dit: frauderende hedgefondsmiljardair wordt venture capitalist

Hedgefondsmiljardair Steven Cohen, die eerder nog voor één miljard dollar werd veroordeeld voor fraude, wordt venture capitalist. Zijn fonds Point72 Asset Management is het bedrijf Honeycomb Ventures begonnen. Honeycomb zal wereldwijd investeren in technologie, media en e-commerce. Cohen is een man van het goede leven, de eerste investering is gedaan in wijn-app Delectable, die op basis van een etiket de wijn herkent, recensies toont en soortgelijke wijnen voorstelt. Proost!

Tot zover de Sprout update van disdag 31 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Het premium membership van Sprout

Premium members krijgen álles. Voor € 8,25 per maand (ex btw):

  • ben je (gratis) welkom op diverse events en visits, inclusief Sprout Challengerday 2015
  • ontvang je 6 dikke inspiratiemagazines op je deurmat
  • lees je elke dag de 7 need to knows via je mail
  • krijg je onbeperkt toegang tot de how-to database met praktische informatie voor je bedrijfsvoering

Remy Ludo Gieling is als hoofdredacteur van Sprout eindverantwoordelijk voor de website, het magazine en de maandelijkse events. Hij schrijft over technologie, innovatie en snelgroeiende bedrijven.