Je KvK-gegevens zijn vanaf nu gratis in te zien

smartphone, telefoon, app

De Kamer van Koophandel (KvK) biedt vanaf vandaag via een app gratis inzage in het Handelsregister. Je privégegevens zijn - behalve je naam - afgeschermd.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken beloofde het de Tweede Kamer vorig jaar: de gratis inzage in het Handelsregister voor alle Nederlanders. Die belofte wordt vandaag ingelost, met een app (AppleGoogle) die jaarlijks dertig gratis inzages verschaft in ondernemingen die in het Handelsregister.

De app maakt het laagdrempeliger om te checken of een onderneming daadwerkelijk bestaat en wie bijvoorbeeld bevoegd is om te handelen namens een onderneming. De KvK noemt de stap naar gratis inzage “een stimulans voor het innoverend vermogen van Nederland en de rechtszekerheid in het handelsverkeer”.

Voorheen kostte de inzage in het Handelsregister van dertig bedrijven bijvoorbeeld bijna 80 euro. De app kost de KvK jaarlijks zo’n 5 miljoen euro aan inkomsten. Voor jaarrekeningen moet nog wel de portemonnee getrokken worden. 

Het aantal van 30 inzages is gebaseerd hoe vaak er gemiddeld een uittreksel van het Handelsregister wordt gevraagd, licht een woordvoerder van de KvK toe. “Wij denken dat dit genoeg is, maar mocht uit de reacties blijken dat het te veel of te weinig is, dan kunnen we overleggen met het ministererie van Economische Zaken om dat aan te passen. De politiek bepaalt.”

Over je privégegevens hoef je je als ondernemer overigens geen zorgen te maken. Behalve de namen van bestuurders van een bedrijf zijn die om privacy-redenen afgeschermd. 

Toestemming

Ondernemers betalen een verplichte een bijdrage van 50 euro als ze zich registeren. Directeur Leendert-Jan Visser van MKB Nederland vindt daarom dat de app eigenlijk helemaal gratis moet zijn. “En wij vinden dat ondernemers toestemming moeten geven of deze informatie verstrekt mag worden”, zegt hij tegen de Telegraaf.

Voor ontwikkelaars stelt de KvK verder twee geanonimiseerde sets met open data te beschikking, waarmee analyses en bijvoorbeeld apps gemaakt kunnen worden. De ene set bevat een geanonimiseerd overzicht van ondernemingen en in de andere set zitten geanonimiseerde gegevens uit jaarrekeningen. 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl