13 Nederlanders in Forbes 30 under 30-lijst

Dertien Nederlanders hebben het geschopt tot een plekje in de Europese editie van de prestigieuze 30 under 30-lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

We scoren met name goed in de categorieën ‘sociaal ondernemerschap’, ‘retail & e-commerce’ en ‘manufacturing & industry’. Binnen deze eerst genoemde categorie zijn Jari Hazelebach, Loes Bijleveld en Aleksandra Dragozet vertegenwoordigd. United Wardrobe-medeoprichter Sjuul Berden, Your Super-ondernemer Kristel de Groot, Filling Pieces-ondernemer Guillaume Philibert en Otrium-oprichters Milan Daniels en Max Klijnstra staan in de ‘retail & e-commerce’-categorie. In de categorie ‘manufacturing & industry’ vinden we Nederlanders Jiajun Cen, Shubham Sandeep en Aaike van Vugt.

Ook in de lijst vertegenwoordigd zijn de Nederlanders Marie Weijler (finance) en Jorien ter Mors (sports & games).

Veel Britten

Nederlanders zijn dit jaar net zo vaak vertegenwoordigd in de Forbes-lijst dan afgelopen jaar. Ook toen was er sprake van dertien Nederlandse noteringen. Opvallend is wel de overvloed aan Britse noteringen in de talentenlijst. Vermoedelijk speelt het feit dat het Europese hoofdkantoor van Forbes in Londen is gevestigd hierbij een rol.

We gaan hieronder in detail over alle unieke kandidaten en wat hen bijzonder maakt voor Forbes

Jari Hazelebach

Jari Hazelebach (23) heeft dove ouders. Om slechthorenden te helpen, werkte hij ooit met  Pieter Doevendans aan startup Ava Dit is een app voor slechthorenden die gesprekken omzet in tekst. Tegenwoordig werkt Hazelebach aan een nieuwe startup: SpeakSee. In plaats van te werken met een app, gooit hij het nu op microfoontjes. “Het voordeel is dat je nu niet allemaal een app hoeft te installeren”, zei Hazelebach vorig jaar op CES Unveiled.

Loes Bijleveld

Loes Bijleveld (29) is medeoprichter van LONO Côte d'Ivoire, waarmee zij de sociale situatie van boeren in Ivoorkust wil verbeteren. Dit probeert ze te doen door organisch afval te kopen, wat ze omzet in meststoffen en biogas. Dit kan men gebruiken bij het koken en de productie van elektriciteit.

Aleksandra Dragozet

Aleksandra Dragozet (26) is de oprichter van de groene consultancyfirma Sea Going Green. Ze consulteert toerismebedrijven wereldwijd over hoe zij hun business groener kunnen maken. Ze studeerde in zowel Toronto, Singapore als Amsterdam en haalde haar master in marine biologie. Afgelopen jaar was Sea Going Green op Sint Maarten voor de zogeheten Build Back Better-missie. Hierbij hielpen startups bij de opbouw van het door een horrorstorm geteisterde eiland.

Sjuul Berden

Sjuul Berden (27) is medeoprichter van marktplaats voor tweedehands kleding United Wardrobe. Het bedrijf wil fast fashion, met zijn vele schaduwzijden, een halt toeroepen. Hij startte het bedrijf met Thijs Verheul en Thijs Slijkhuis. Laatstgenoemde is cto bij het bedrijf en Verheul houdt zich bezig met de groei in Frankrijk en rapt over startups. Berden leidt het bedrijf als ceo.

Milan Daniels en Max Klijnstra

Milan Daniels (27) en Max Klijnstra (28) runnen samen het bedrijf Otrium, een online mode-outlet voor goedkope kwaliteitskleding. Modemerken kunnen hier restpartijen van de hand doen, zodat de kleding alsnog verkocht kan worden. Afgelopen jaar stond het bedrijf nog in Sprouts Challenger50-lijst met marktuitdagers.

Jiajun Cen

Jiajun Cen (29) is medeoprichter van de startup Blue Battery, waarmee hij elektriciteit opslaat met water en keukenzout in plaats van gebruik te maken van giftige materialen. De batterij met de techniek is momenteel in de prototype-fase. 

Shubham Sandeep

Shubham Sandeep (30) is chief commercial officer bij Skytree, een spin-off van de European Space Agency (ESA). Het bedrijf houdt zich bezig met het zuiveren en hercirculeren van lucht in auto’s en gebouwen. Bovenstaande foto bewijst dat Sandeep ook rock-‘n-roll is – dat kunnen wij wel waarderen.

Aaike van Vugt

Aaike van Vugt (29) is medeoprichter van startup VS Particle, een bedrijf waarmee hij momenteel werkt aan een 3D-nanoprinter. Het apparaat kan voorwerpen tot in de kleinste details afbreken en er andere apparaten van maken. In een interessant interview met de Telegraaf legde Van Vugt bijvoorbeeld uit dat hij een lepel in een zonnepaneel kan omzetten.

Guillaume Philibert

Guillaume Philibert (29) is de ondernemer achter schoenenmerk Filling Pieces. Hij begon het label in 2009 tijdens zijn studie architectuur en zijn schoenen liggen tegenwoordig in veertig landen.

Marie Weijler 

Marie Weijler (27) werkt sinds 2015 als senior manager bij de Belgische investeringsnetwerk Princip.al. Haar claim to faim: in amper 2 jaar tijd overzag ze de groei van 450 naar ruim 1.500 aangesloten family offices en private equity-partijen. Daarnaast was ze betrokken bij een fondsenwerving van 25 miljoen euro en speelde ze een rol bij zestig investeringsprospects.

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors (29) is een schaatser die voor Nederland de winterspelen afgaat, steevast op zoek naar die felbegeerde plak goud. Ze werd zowel zes keer eerste bij het langebaanschaatsen als bij de shorttrack.

Kristel de Groot

Kristel de Groot (28) is mede-oprichter van startup Your Super, waarmee ze mensen helpt om tot hun dagelijkse dosis fruit en groenten te komen. Ze doet dit met organische mixen, die je toe kunt voegen aan bijvoorbeeld water of smoothies. Het bedrijf haalde tot op heden al 7 miljoen dollar op.

Jelmer Luimstra is journalist voor Sprout en Management Team. Hij schrijft over startups, scaleups en nieuwe economie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!