Het nieuwe normaal: de youngpreneur

Van Musk tot Mol: menig succesvolle ondernemer begon al als tiener het eerste bedrijf. Goed voorbeeld doet volgen; minderjarige ondernemers maken een flinke opmars in ons land, zo blijkt uit KvK-cijfers. 

We hadden al de greypreneur, de pensionado die besluit het ondernemerspad te bewandelen, maar wie kijkt naar de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel moet constateren: óók de youngpreneur maakt een glorieuze opmars. Het aantal startende ondernemers tot 18 jaar steeg afgelopen jaar met wel 70 procent, zo blijkt. Maar liefst 6.572 jongeren schreven zich bij de KvK in, tegenover 3.876 het jaar ervoor.

Veel webwinkels

Tuurlijk: er is een Uber- en Deliveroo-effect van verkapte dienstverbanden, maar de gig-economy verklaart de stijging van starters niet volledig. De meeste starters beginnen namelijk een webwinkel, gevolgd door bedrijven in de cratieve sector, zoals reclame, fotografie, film en podiumkunsten. En, ach ja, ondernemen is ook gewoon hip geworden, en menig starter zal worden aangestoken door de verhalen van grootheden als Elon Musk of – dichter bij huis – Adriaan Mol, die al jong begonnen met ondernemen.

De opmars van youngpreneurs is al helemaal groot als je de cijfers vergelijkt met die van 2014. In dat jaar schreven nog maar 1.945 minderjarigen zich in bij de KvK. Wel zien we een alarmerende ontwikkeling ontstaan op het gebied van de gendergelijkheid: verreweg de grootste groep startende youngpreneurs bestaat uit jongens, zo laat ook onderstaande tabel zien. Dames, op naar het KvK-loket!

Youngpreneurs

 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!