Meer jonge ondernemers? In de VS zijn ze een ‘bedreigde soort’

Nederland mag dan een sterke toename zien van jonge ondernemers, in gidsland de VS is er juist al jaren een afname van jonge starters te zien. Hoe komt dit, en hoe kan Uncle Sam dit oplossen?

Hebben we het over jonge ondernemers, dan kan het niet op in Nederland. Maar liefst de helft van alle nieuwe ondernemers is jonger dan 35 jaar, meldde het CBS in 2017. Vooral het aandeel starters tot 25 jaar stijgt hard. Afgelopen week meldde de NOS nog op basis van cijfers van de KvK dat zélfs het aantal kind-ondernemers toeneemt.

Laptop-jeugd

Vermoedelijk inspireren de verhalen van mensen als Adriaan Mol en Elon Musk, die op jonge leeftijd al begonnen te sleutelen aan hun eerste bedrijfjes. Middelbare scholen besteden bovendien meer tijd aan ondernemersprogramma’s en het is door de komst van de laptop gemakkelijker geworden om een webshop te beginnen.

Wellicht dat ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt een rol speelt bij de toename van jongeren-ondernemers: wie de onzekere banenmarkt wil omzeilen, doet er goed aan zelf baas te worden. Driekwart van de jongeren van de Generatie Z verwacht voor hetzelfde resultaat harder te moeten werken dan hun ouders.

Verenigde Staten

Kijken we naar de Verenigde Staten, het land van de vrije markt, dan zou je zeggen dat jong ondernemerschap daar nog véél groter zou moeten zijn. Het is immers het land waar de jonge Snapchat-ondernemer Evan Spiegel groot werd en waar Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk al op jonge leeftijd succes hadden met Airbnb.

Niets is daarentegen minder waar: jonge ondernemers in de VS werden in 2015 door de Wall Street Journal een “bedreigde soort” genoemd. Het land van startup-mekka’s als de Bay Area en New York City zag het aantal mensen onder 30 jaar met aandelen in een bedrijf tussen 1989 en 2017 dalen van 10,1 procent naar 4 procent.

Bang om te falen

Onderstaande infographic van de Lance Surety Bond Associates geeft een zevental redenen op waarom Amerikaanse jongeren minder snel ondernemer worden. Zo zijn ze bang om te falen, hebben ze – vermoedelijk door de doorgeschoten marktwerking in het onderwijs – minder spaargeld en meer schulden en kiezen ze na het volgen van een peperdure studie liever voor een baan (vermoedelijk om de studieschuld terug te kunnen betalen).

Trouble in Paradise, dus. Wil de VS meer jonge ondernemers in het zadel helpen, dan doet zij er volgens de makers van de infographic goed aan in te zetten op onder extra educatieve programma’s, meer accelerators zoals het prestigieuze Y Combinator en betere manieren om aan financiering te komen.

Foto boven: Snapchat-oprichters Evan Spiegel en Bobby Murphy (Getty).

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!