Nieuwe franchisewet: dit is waar je rekening mee moet houden

Papa John's

In een nieuwe wet krijgen franchisenemers meer bescherming. Sprout-expert Esther Brons-Stikkelbroeck legt uit waar je rekening mee moet houden als je franchisegever bent, of dat wil worden.

Veel media schreven vorige week over franchisenemers van Papa John's die naar de rechter stappen. Zij voelen zich door het moederbedrijf uitgebuit en onder druk gezet en willen genoegdoening. De standpunten van de Papa John’s-franchisenemers zijn in lijn met aankomende wetgeving. Daarin worden strengere eisen gesteld aan de informatie die franchisegevers vooraf aan franchisenemers moeten geven.

Zelfstandig

Voor de meeste franchiseketens geldt dat de franchisegever niet het moederbedrijf is en de franchisenemers geen dochtervennootschappen zijn. Van aandelenbezit of directe zeggenschap is geen sprake. Franchisegever en franchisenemer zijn zelfstandig. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen gedrag en naar elkaar vooral gebonden aan de met elkaar gemaakte afspraken.

Daarbij past goed handelen en is het toegestaan om een positief beeld te schetsen. Maar dat wil niet zeggen dat je mag liegen en bedriegen. Eerlijk ondernemen is de maat en blijft de maat. Het voorstel voor de Wet Franchise verandert dat niet.

Wet Franchise

Er komt franchisewetgeving aan die de positie van franchisenemers versterkt. Het kabinet formuleerde de wens daartoe drie jaar geleden in het regeerakkoord, deze maand dienden staatssecretaris Mona Keijzer en minister Sander Dekker namens de regering het voorstel ‘Wet Franchise’ in bij de Tweede Kamer. Of deze wet er komt en of de huidige tekst onveranderd gaat gelden, dat is nog niet zeker. Duidelijk is wel dat de teneur is dat franchisenemers bescherming nodig hebben.

Ben je franchisegever of wil je jouw merk gaan franchisen, dan is dat iets om rekening mee te houden. De voorgestelde Wet Franchise is van dwingend recht. Dat betekent dat je er niet van kunt afwijken. Doe je dat toch, dan kun je op die afwijkende afspraak geen beroep doen.

Groot en klein, dik en dun

Het wetsvoorstel maak geen onderscheid tussen grote of kleine franchisegevers en grote of kleine franchisenemers. Het wetsvoorstel maakt ook geen onderscheid naar sectoren of soorten formules. Iedereen wordt over een kam geschoren. De franchisegever is de sterkere partij met macht; de franchisenemer is de zwakkere partij en verdient bescherming.

Goed om te weten

Wil jij je merk optimaal benutten door te franchisen, dan is het goed om te weten dat de Wet Franchise bepalingen bevat over:

  • Het uitwisselen van informatie;
  • De inhoud van een franchiseovereenkomst;
  • Het wijzigen of beëindigen van de franchisesamenwerking;
  • Het overleg tussen franchisegever en zijn franchisenemers;
  • Transparantie en goed gedrag.

Wat de invulling exact is, dat is nog niet met zekerheid te zeggen. De teneur is echter wel bekend. Het kan geen kwaad om daar vast rekening mee te houden.

Franchisecontract nu al aanpassen?

Is het noodzakelijk om je organisatie direct aan te passen aan de nieuwe wet? Nee dat niet. Maar het is wel goed om rekening te houden met wat er gaat komen. Als het wetsvoorstel wordt ingevoerd, dan is een deel van de wet direct van toepassing. Voor een ander deel geldt een overgangsregeling van twee jaar. Dat lijkt lang, maar time flies!

Foto: Getty Images

Esther Brons-Stikkelbroeck is advocaat en oprichter van DOEN Legal. Esther schrijft graag over verschillende juridische onderwerpen en geeft al jaren cursus op het gebied van franchise. Ze staat bekend om haar kennis, betrokkenheid en toegankelijkheid.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!