Kan Google's nieuwe todo-app Tasks de strijd aan met Wunderlist of Any.do?

Googles nieuwe todo-app Tasks

Elke productiviteitsgoeroe is het erover eens: takenlijsten zijn cruciaal om het meeste uit je dag te halen. Kan Google’s gloednieuwe app Tasks de strijd aan met Wunderlist, Any.do, Todoist en Microsoft’s To-Do?

Ooit waren bureaus bestrooid met volgekalkte briefjes met dan al niet afgeronde taken voor die dag, week of maand. Handig, maar wie thuis of onderweg werk gedaan wilde krijgen, moest een papierwinkel meezeulen. Online takenlijsten zijn dan ook een uitkomst voor moderne ondernemers. Met de nieuwste app Tasks verschijnt Google ook - ruiterlijk laat - ten tonele. Met kennis over de concurrentie, zou je verwachten dat de jongens uit Mountain View met een todo-killer de markt veroveren.

Minimalisme

Google Tasks in IOSDe nieuwste app van Google is direct gelanceerd voor iOS, Android én geïntegreerd met het gloednieuwe design van Gmail. Wie zakelijk gebruikmaakt van Google's G Suite-pakket zal dit zien als een uitkomst. Zo kun je nu direct vanuit de e-mailomgeving je takenlijst beheren. De app en webinterface zien er dankzij Google’s designframework Material Design fris en minimalistisch uit.

Je voegt eenvoudig taken toe en bepaalt desgewenst of er een deadline en eventuele subtaken aan toegevoegd moeten worden. Je kunt verschillende todo-lijsten aanmaken, waardoor je per project de belangrijkste taken kunt opschrijven en deze niet vermengt raken met je boodschappenlijst voor die avond. Vanuit Gmail kun je e-mails bovendien direct koppelen aan taken op je takenlijst.

Geen killer-app

Toch bekruipt al snel het gevoel dat Google een pilot-versie op de markt heeft gezet. Keep it super simple is een goed uitgangspunt, maar Tasks haalt het qua functionaliteiten niet bij (gratis) alternatieven. Wunderlist, Any.do, Todoist en Trello maken het makkelijk om gedeelde takenlijsten te maken. Daarnaast zijn functionaliteiten als spraakbesturing, synchronisatie met verschillende agenda-app’s, terugkerende taken en statistieken over je voortgang en productiviteit sterke features die ontbreken bij Google’s alternatief.

Tegen Wired zegt product manager Florian Goerisch van Google Tasks hierover: “Een takenapp moet je helpen te focussen op het werk voorhanden en moet daarom niet overgecompliceerd zijn. We kijken welke features we in de toekomst zullen toevoegen.’

Overname

Dat Google nu nog een eigen todo-app lanceert, valt te verklaren. Aardsrivaal Microsoft kocht in 2015 het populaire Wunderlist voor een geschat bedrag van 100 tot 250 miljoen dollar. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het Wunderlist zou vervangen voor het eigen ontwikkelde systeem Microsoft To-Do. Gebruikers klaagde over de beperkte functionaliteiten van To-Do. Wellicht wil Google de aanstaande consolidatieslag benutten om gebruikers van Microsoft naar Google te laten overstappen.

Conclusie

Wie op dit moment een al een taken-app zoals Wunderlist, Any.do of Todoist gebruikt, doet er goed aan om voorlopig niet de overstap te maken naar Google Tasks. De software is te beperkt en je zult van een koude kermis terugkomen. Ben je echter (een van de laatste) gebruikers zonder todo-app, gebruik je Gmail of G Suite én heb je geen torenhoge eisen, dan kan Google Tasks een goed instapmodel om je werk een stukje efficiënter te maken.

Download Google Tasks voor Android | Download Google Tasks voor iOS

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl