Kleine ondernemers veroveren Oost-Europa en China

Steeds meer kleine ondernemers zitten succesvol in Oost-Europa en China of zijn rap van plan die stap te maken. Waarom zijn kleine bedrijven zo succesvol in het buitenland?

Waar grote ondernemingen offshoring vooral inzetten om efficiencyredenen, kiezen kleine ondernemers voor het buitenland om strategische redenen. Zo’n driekwart van de mkb ondernemers zit in het buitenland omdat dat strategisch interessant is.

Bijna de helft van hen ontwikkelt producten in China of Oost-Europa, bij grote multinationals is dat slechts 22 procent. Grote bedrijven maken met name gebruik van goedkope arbeid, kleine ondernemers van goedkope kennis.

Enige beperking die kleine ondernemers hebben, is ondiepe zakken. Er is onvoldoende budget om goed marktonderzoek te doen, blijkt uit een rapport van de Erasmus Universiteit.

 

De onderzoekers stellen dat kleine ondernemers in het buitenland het nog beter zouden doen als ze meer zouden samenwerken. Of zoals het onderzoek stelt: "Being a lightweight and nimble boxer who can still pack a powerful punch."

sluiten
Ben jij een ambitieuze ondernemer?

Schrijf je net als tienduizenden snelgroeiende collega-ondernemers in voor de Sprout Nieuwsbrief en ontvang geheel kosteloos het laatste nieuws, kennis en achtergronden voor founders en investeerders! 

 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!