KPN koploper in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen. Nieuwe sancties tegen Rusland drukten het sentiment. Daarnaast werd uitgekeken naar de economische groeicijfers uit de Verenigde Staten en het rentebesluit van de Federal Reserve. In Amsterdam werden de resultaten van KPN goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 406,62 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 619,50 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen leverden de beurzen tot 0,5 procent in.

KPN was koploper in de AEX met een winst van 4 procent. Het telecomconcern boekte in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst door een eenmalige meevaller. De omzet ging door het veranderende belgedrag van consumenten en de stevige concurrentie wel achteruit.

USG People

Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van uitzender USG People, die met een koerswinst van ruim 3 procent de MidKap aanvoerde. Op de lokale markt zakte Macintosh daarentegen 0,6 procent. Het winkelbedrijf dook in de eerste helft van dit jaar dieper in het rood door een fors bedrag aan eenmalige kosten.

In Parijs deed PSA Peugeot Citröen goede zaken met een koerssprong van 6 procent. De op een na grootste autofabrikant van Europa heeft na 3 jaar van verliezen weer een halfjaarwinst geboekt dankzij de introductie van nieuwe modellen en forse kostenbesparingen. Ook Airbus deed het goed met een koersstijging van 3,5 procent. De in Frankrijk gevestigde vliegtuigbouwer wist de winst over de eerste zes maanden van het jaar te verdubbelen.

Barclays

Barclays steeg in Londen 3 procent. De Britse bank heeft in de eerste jaarhelft minder winst geboekt door dalende resultaten bij zijn beleggingstak. Barclays probeert het onderdeel weer op de rit te krijgen met forse kostenbesparingen en het schrappen van 7000 banen.

De Duitse lampenfabrikant Osram (plus 0,3 procent) schrapt eveneens meer banen. De komende jaren verdwijnen er nog eens 7800 banen bij de concurrent van Philips. Het bedrijf kampt met de overgang van veel klanten van gewone lampen naar led-verlichting.

De euro was 1,3406 dollar waard, tegen 1,3415 dollar bij het slot van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 101,27 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 107,64 dollar per vat.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!