Kritiek op Google om Iers-Nederlandse belastingroute

Ondernemersnieuws vandaag: SNS wil geld zien van Amsterdamse vastgoed ondernemer, voorlopige winst voor Farm Frites-oprichter in rechtszaak tegen Loyens & Loeff en de belastingroute van Google (opnieuw) in opspraak.  

1. SNS legt beslag panden Jurriaan de Reijer

De vastgoeddivisie van SNS Reaal heeft beslag gelegd op tientallen Nederlandse gebouwen die privébezit zijn van vastgoedondernemer Jurriaan de Reijer. Het gaat om een overwegend conservatoir beslag van meer dan negen miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het beslag rust op twintig woningen, 25 bedrijfspanden, een school en een kerk. Revest, het op de Antillen gevestigde bedrijf waar alle vastgoedbedrijven van de ondernemer onder hangen, verkeert sinds 2009 in financiële problemen. Het heeft al veel panden moeten verkopen om het hoofd boven water te houden. De Reijer zou zijn betalingsverplichting niet nakomen. De ondernemer zegt tegen de krant dat de belaslegging de schuld is van een niet goed geïnformeerde interim manager bij SNS. 

2. WRR: gerichter beleid arbeidsmigratie nodig

De overheid zal een actievere rol moeten gaan spelen om in de komende decennia de arbeidsmigratie beter te sturen. Dat is één van de conclusies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een rapport over arbeidsmigratie. Arbeidsmigratie heeft volgens de WRR de afgelopen jaren een ander gezicht gekregen. De huidige generatie arbeidsmigranten is hoger opgeleid dan de gastarbeiders uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De meesten zijn bovendien afkomstig uit de andere lidstaten van de Europese Unie. Adviezen: probeer de migranten beter aan Nederland te binden en ook aan de vraag naar arbeid te voldoen door Nederlanders hoger op te leiden. 

3. Abercrombie & Fitch opent winkel in Amsterdam

Nieuwe concurrentie voor Roland Kahns winkels? De Amerikaanse kledingwinkelketen aast al een tijdje op een pand in de hoofdstad, maar het was twijfelachtig of ze ook daadwerkelijk  een flasgshipstore zou gaan openen in Nederland. De in Ohio gevestigde verkoper van jongerenkleding kampt met financiële problemen. Vanaf vandaag gaat de winkel dan toch open in de Amsterdamse Leidsestraat, in het oudste warenhuis van Amsterdam waar voorheen Metz & Co was gevestigd. Abercrombie heeft een lange historie. Het is opgericht in 1892 in Manhattan New York  door David Abercrombie en Ezra Fitch. De winkel verkocht aanvankelijk campingspullen. Pas veel later is het overgestapt op kleding voor jongeren. 

4. Kritiek op Google om Iers-Nederlandse belastingsroute

Amazon en Starbucks moesten zich vorige week in het parlement van Groot-Britanië verantwoorden, de Europese Commissie kwam zelfs met een actieplan. De jacht op 'belastingontduiking' door buitenlandse bedrijven is geopend. Deze week zit Google in het beklaagdenbankje. Bloomberg duikelde de rapportage van Google Netherlands Holding op waaruit blijkt dat de zoekmachinegigant twee miljard dollar aan winstbelasting heeft ontdoken vorig jaar. De Nederlandse holding speelt een rol in de zogeheten Double Irish en Dutch Sandwich Constructie. Het geld dat Google in Europa verdient, belandt bij twee Ierse dochterbedrijven (de een betaalt de winst uit als royalty's aan de ander). De Nederlandse dochter zorgt er voor dat de betalingen voor royalty's op een rekening in Bermuda terecht komen. Resultaat: Google betaalde slecht 3,2 procent belasting over de winst vorig jaar.

5. Tegenslag voor Loyens & Loeff in de zaak De Bruijne

De belastingadviseurs wilden twee bestuurders van Farm Frites als getuigen horen in de zaak die tegen hen is aangespannen door ondernemer Gerrit de Bruijne, de oprichter van de frietfabriek. Dat verzoek is door de rechtbank van Rotterdam afgewezen. In de jaren negentig gaf Loyens & Loeff De Bruijne het advies om naar Curaçao te verhuizen. De ondernemer, goed voor een geschat vermogen van 125 miljoen euro, verhuisde om zo onder meer van veel lagere successierechten te kunnen profiteren. Wat het kantoor vergat te vertellen, beweert de ondernemer nu, is dat hij niet meer in Nederland naar de tandarts en huisarts kon. Hij ontving alsnog een blauwe envelop. De fiscus vindt dat de ondernemer zijn band met het vaste land niet 'duurzaam' verbroken had. De Bruijne eist 50 miljoen euro van Loyens & Loeff. Lees er meer over op Quotenet.    

6. John McAfee weer terug in VS

De Amerikaanse ondernemer is gisteren om zeven uur 's avonds (lokale tijd) aangekomen op het vliegveld van Miami. Hij is door de autoriteiten in Guatemala aan de Verenigde Staten 'uitgeleverd'. McAfee zal snel weer op vrije voeten staan, want hij wordt in de VS niet officieel van iets beschuldigd. De Amerikaan is nu al meer dan drie weken op de vlucht voor de politie van Belize, de midden-Amerikaanse staat waar hij al jaren woont. Zijn buurman is vermoord. De politie zou McAfee willen spreken als getuige. De Amerikaanse ondernemer zegt niets met de moord te maken te hebben en bang te zijn achter de tralies te verdwijnen, omdat hij geen smeergeld wilde betalen aan een politieke partij. Hij was naar Guatemala gevlucht en daar opgepakt door de politie. Dat land wil hem geen asiel verlenen.  

7. En dan dit: Tesla kiest voor Tilburg

De Californische fabrikant van elektrische sportauto's wil de Europese markt veroveren vanuit Tilburg. Het logistieke centrum zal banen bieden aan vijftig mensen. Telsla en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hebben dat woensdag bekendgemaakt. Volgens Autovisie rijden er momenteel 150 Telsa Roadsters in Nederland rond. Volgend jaar introduceert het automerk ook een vijfdeurs hatchback. 

Volg de redacteur ook op Twitter: @EricOutenaar

Tot zover de Sprout update van 13-12-2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!